Programul Prima Casă iniţiat de primăria Chişinău stagnează
Blocul de pe strada Ghioceilor, construit în cadrul Programului Prima Casă a devenit mai puţin atractiv după ce Primăria a extins lista cu oferte, iar beneficiarii pot să aleagă apartamente în alte blocuri, pe piaţa secundară şi la mansardă. Până în prezent peste 100 de familii au optat pentru locuinţele de pe piaţa secundară.
Dacă la lansarea Programului Prima Casă de către Primăria Chişinău erau peste 1000 de solicitanţi, în urma diversificării ofertei de către autorităţile municipale, lucrurile s-au schimbat şi au rămas doar 40 de doritori, care vor să locuească în blocul de pe strada Ghioceilor. În prezent beneficiarii pot să aleagă apartamente cumpărate pe piaţa secundară şi la mansardă relatează eco.md.
În cadrul Programului Prima casă, în etapa de finalizare se află casele de pe străzile Sarmizegetusa 45/1, Doga 39/3, Alba Iulia 12 şi Puşkin 53. Pe strada Studenţilor 12/1, lucrările au început în Noiembrie 2011, iar în luna martie urmează să fie începute lucrările la şantierele de pe străzile. Gheorghe Asachi 62/5, Melestiu 16, Ion Pelivan 28 şi Traian 6/1.
În total, la preţurile de sector au fost depuse şi aprobate de către Comisiile de Analiză, 1300 de dosare care au întrunit condiţiile Regulamentului programului şi sunt transmise spre etapa de eligibilitate şi aprobare a condiţiilor de finanţare înaintate de către Bancă. Potrivit reprezentanţilor BCR Chişinău, dacă salariaţii din municipiu nu ar primi bani în plic, numărul beneficiarilor programului prima casă ar fi mai mare, deoarece creditul se acordă doar în cazul în care persoana poate demonstra venitul pe care îl are. De asemenea mai mulţi oameni ar aplica dacă ar avea încredere în companiile de construcţii.
În cadrul Programului Prima casă, au fost eliberate deja 104 credite ipotecare pentru achiziţionarea de locuinţe, în valoare de 2,28 milioane euro. În acest scop municipalitatea a eliberat 135 scrisori de garanţie beneficiarilor de credite.
Cea mai mare parte a beneficiarilor programului, au optat pentru locuinţe de pe piaţa secundară - 78 solicitări, 46 familii - pentru piaţa primară şi 28 - pentru locuinţe la mansardă. Primele 28 de locuinţe la mansardă urmează să fie date în folosinţă în săptămânile ce urmează. Prin intermediul Programului, solicitanţii au procurat apartamente, atât în blocurile din capitală (noi sau mai vechi), cât şi din suburbii, precum or. Cricova, or. Vatra, or. Durleşti.
BCR Chişinău acordă credite, iar Agroindbank finanţează construcţia blocului
BCR Chişinău, banca participantă în cadrul Programului Prima Casă acordă credite de maxim 40 de mii de euro pe o perioadă de până la 30 de ani pentru cei care doresc să achiziţioneze o locuinţă. Aportul propriu al solicitantului este de 5%. Vârsta acestuia trebuie să fie de cel puţin 18 ani şi cel mult (la scadenţă) 57 ani pentru femei şi 62 de ani pentru bărbaţi.
Totodată, solicitanţii care au depus deja cerere pentru un apartament în blocul de pe strada Ghioceilor, potrivit informaţiilor reprezentanţilor primăriei, vor trebui să aştepte darea în folosinţă la sfârşitul anului curent sau în 2014. În prezent Moldova Agroindbank finanţează construcţia blocului. Însă reprezentanţii băncii anunţau anterior că instituţia financiară a elaborat o ofertă care presupune condiţii preferenţiale de finanţare a locuinţelor procurate, creditele fiind acordate în lei moldoveneşti la o rată a dobânzii de 9% anual, pe un termen de până la 20 de ani. Deocamdată solicitanţii apelează la credite ipotecare în cadrul Programului Prima Casă, la BCR Chişinău.
Ala Polustanova, şefa Departamentului Elaborare şi Administrare a Produselor în activitatea retail al Moldova-Agroindbank, a menţionat că prin participarea la programul imobiliar al Primăriei Chişinău banca oferă clienţilor săi şansa de a locui în propria locuinţă. „Sperăm să contribuim astfel la schimbarea statutului social al clienţilor, la creşterea calităţii vieţii populaţiei”, a declarat ea.
Primăria Chişinău a lansat Programul Prima Casă în toamna anului 2010. Iar în prezent doritorii au posibilitatea să aleagă din patru variante, un apartament din blocul locativ ce urmează a fi edificat pe str. Ghioceilor, însă darea în folosinţă întârzie deşi autorităţile planificaseră sa îl dea în folosinţă la jumătatea anului curent, pentru blocul locativ din bd. Mircea cel Bătrân, care va fi dat în folosinţă în decursul unui an, pentru o locuinţă la tip mansardă, care costă mai ieftin sau pentru locuinţe de pe piaţa secundară, a căror preţuri se încadrează în Programul municipal.
Eligibile pentru programul Prima Casă sunt persoane fizice care nu au o locuinţă ori dispun de suprafeţe de locuit mai mici decât norma sanitară, 12 metri pătraţi pentru o persoană, au viză de domiciliu sau lucrează în municipiul Chişinău şi pot demonstra venituri lunare care le permit să achite în rate costul apartamentului.
Un metru pătrat de locuinţă construită în cadrul Programului Prima Casă variază între 350 şi 500 Euro, în funcţie de starea în care va fi distribuită locuinţa solicitantului. Termenul de depunere a dosarelor pentru Programul Prima Casă este nelimitat.