Programele presuspendate de CE, discutate în noiembrie

Cele trei programe, în cazul cărora Comisia Europeană a decis presuspendarea finanţării în valoare de 10,4 miliade de euro, vor fi discutate de autorităţile române şi reprezentanţii CE în luna noiembrie.
. (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
25.10.2012

Cele trei programe, în cazul cărora Comisia Europeană a decis presuspendarea finanţării în valoare de 10,4 miliade de euro, vor fi discutate de autorităţile române şi reprezentanţii CE în luna noiembrie. Tot atunci se va verifica modul în care Guvernul a aplicat măsurile recomandate pentru eliminarea problemelor constatate şi care trebuie remediate.

Consilierul de stat al premierului, Eugen Teodorovici, a declarat că suma corecţiilor financiare aplicate de CE pentru nereguli identificate în derularea programelor este cuprinsă între 10% şi 25%, în funcţie de programul operaţional, valoarea totală urmând să fie stabilită la finalul discuţiilor cu oficialii europeni.

"Este destul de dificil să remediem într-un timp foarte scurt aceste deficienţe. Vom acţiona încă de mâine prin trimiterea la Comisia Europeană a modului în care fiecare minister în parte responsabil a respectat ceea ce Comisia a solicitat în ultima perioadă şi există şanse, în funcţie de modul în care vom soluţiona aceste deficienţe, ca până la final de an, în situaţia în care acest lucru va fi acceptat de partea comunitară, să deblocăm planurile operaţionale, parţial sau total", a afirmat consilierul de stat.

Autorităţile române au fost informate joi că CE a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE.

"Acest fapt vine ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control al programelor «Transport», «Regional» şi «Creşterea competitivităţii economice». Problemele sunt legate de domeniul achiziţiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese. Această acţiune este urmarea unei analize aprofundate şi înseamnă că nu se vor mai face plăţi până la adoptarea unor măsuri pentru remedierea acestor probleme. Creanţele vor fi însă rambursate imediat ce acţiunile necesare sunt întreprinse de autorităţile române", se arată în scrisoarea CE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor