Profil Barack Obama: Un preşedinte care se bucură încă de atuul afecţiunii şi loialităţii multor alegători

Preşedintele Barack Obama a intrat în campania sa de realegere pentru al doilea mandat pe fondul unei economii aflate încă în dificultate, în contextul în care sondajele naţionale îl prezintă practic la egalitate cu contracandidatul său republican, Mitt Romney, potrivit BBC care prezintă un profil al său.
Preşedintele american, Barack Obama. (Alex Wong / Getty Images)
Epoch Times România
17.10.2012

Preşedintele Barack Obama a intrat în campania sa de realegere pentru al doilea mandat pe fondul unei economii aflate încă în dificultate, în contextul în care sondajele naţionale îl prezintă practic la egalitate cu contracandidatul său republican, Mitt Romney, potrivit BBC care prezintă un profil al său.

Obama are un mare avantaj în favoarea sa: alegătorii par să-l placă foarte mult, iar mulţi îi rămân loiali chiar dacă îi dau note mici pentru modul cum a gestionat economia.

Dacă echipa sa de campanie îi poate convinge pe susţinătorii săi din 2008 să vină din nou masiv la urne în noiembrie, convingându-i în acelaşi timp şi pe alegătorii indecişi că Romney nu are interesele lor la inimă, Obama va câştiga un al doilea mandat.

Primul preşedinte de culoare al Americii a avut un prim mandat turbulent.

El şi colegii săi democraţi au avut mai multe realizări istorice. Dar economia SUA s-a luptat din greu după ce Obama a preluat postul de preşedinte în mijlocul uneia dintre cele mai grave recesiuni economice din ultimele decenii: creşterea locurilor de muncă a fost anemică, iar rata şomajului din SUA a rămas la peste 8%.

Dacă la aceasta se adaugă faptul că Partidul Democrat a suferit pierderi istorice în alegerile legislative de la jumătatea mandatului prezidenţial, în noiembrie 2010, în contextul în care republicanii au apărut energizaţi şi mai hotărâţi ca oricând să-şi promoveze agenda conservatoare şi să obstrucţioneze planurile preşedintelui.

Mitt Romney şi republicanii pariază acum că Obama va fi incapabil să inspire acelaşi entuziasm care l-a transportat la Casa Albă şi că alegătorii independenţi vor întoarce spatele politicilor sale, pe fondul unei economii care trenează încă.

Barack Hussein Obama a făcut istorie la 4 noiembrie 2008, când l-a învins cu uşurinţă pe rivalul său republican John McCain, devenind primul preşedinte de culoare al Statelor Unite. În vârstă de 47 de ani la inaugurarea sa ca preşedinte, Obama a fost şi primul preşedinte urban de la Harry Truman încoace şi primul preşedinte născut în Hawaii.

Spre deosebire de John McCain, George Bush şi Bill Clinton, experienţa sa nu a fost impregnată de războiul din Vietnam sau conflictele culturale din anii 1960.

De la preluarea mandatului său, democraţii au învins opoziţia unită a republicanilor pentru a aproba un program de stimulare economică, revizuirea sistemului de sănătate al SUA, stabilirea de noi reguli pentru Wall Street şi sectorul bancar şi salvarea industriei auto americane de la colaps.

Mai târziu, Obama şi democraţii au răsturnat o lege veche de două decenii care interzice ca americanii care se declară în mod deschis gay să servească în armata SUA. Înarmat cu autoritatea sa prezidenţială, Obama a acţionat, de asemenea, fără consensul Congresului pentru a acorda statut legal temporar unor tineri imigranţi ilegali aduşi în SUA ca copii.

Obama a expediat o echipă de comando pentru a-l ucide pe Osama Bin Laden, a pus capăt războiului SUA din Irak şi a convenit un nou tratat nuclear cu preşedintele rus Dmitri Medvedev.

La începutul preşedinţiei sale, a escaladat războiul condus de SUA în Afganistan şi drept urmare ţara a asistat la o creştere a violenţei acolo. Dar Obama a promis să transfere misiunea de securitate din Afganistan trupelor afgane până la sfârşitul lui 2014, punând astfel capăt unei perioade de conflict de peste un deceniu.

Obama s-a născut în 1961 şi a primit numele după tatăl său, un intelectual kenyan care a întâlnit-o pe mama preşedintelui, Ann, o adolescentă albă din Kansas, în timp ce studia la Universitatea din Hawaii. Pe vremea când Obama era copil, tatăl sau a abandonat familia iar cuplul a divorţat. Tatăl şi fiul s-au mai întâlnit o singură dată, în cursul unei scurte vizite în Hawaii făcută de Barack Obama senior.

Atunci când Obama avea şase ani, mama sa s-a recăsătorit cu un indonezian, iar familia s-a mutat la Jakarta. Cunoscut atunci drept 'Barry', Obama s-a mutat ulterior înapoi în Hawaii, unde a fost crescut în mare parte de către bunicii săi.

Educaţia lui Obama în Indonezia, cea mai mare ţară musulmană ca populaţie şi descendenţa sa din musulmani kenyeni au alimentat teorii ale conspiraţiei de dreapta potrivit cărora nu s-ar fi născut în SUA, sau că ar fi un musulman secret. Obama a prezentat două certificate de naştere separate pentru a dovedi că s-a născut în statul Hawaii din SUA.

După ce a absolvit Universitatea Columbia din New York, Obama a lucrat timp de trei ani ca organizator de comunitate în cartierele sărace din Chicago. A urmat apoi Harvard Law School, devenind primul preşedinte afro-american al prestigioasei Harvard Law Review.

În timp ce lucra la o firmă de avocatură din Chicago, a întâlnit-o pe Michelle Robinson. Cuplul s-a căsătorit în 1992 şi are două fiice, Malia şi Sasha. Familia Obama este primul cuplu de la Jimmy şi Rosalynn Carter încoace care locuiesc la Casa Albă având copii mici.

După Harvard, Obama s-a întors la Chicago pentru a practica legislaţia privind drepturile civile, reprezentând victimele unor discriminări legate de locuinţe şi locuri de muncă. S-a alăturat Facultăţii de drept de la Universitatea din Chicago, unde a fost apreciat ca un profesor popular şi un gânditor de excepţie în domeniul legilor.

În 1995, a publicat prima sa carte, ''Dreams From My Father'' (''Vise de la tatăl meu''), autobiografică, iar în anul următor a fost ales în Senatul statului Illinois.

Ca senator de stat, el a vorbit cu tărie împotriva iminentului război din Irak, o poziţie care l-a ajutat mai târziu să câştige sprijinul timpuriu în cursa din alegerile primare ale democraţilor. Acolo, Obama a dobândit proeminenţă la nivel naţional în timpul candidaturii lui din 2004 pentru Senatul SUA, când a electrizat Convenţia Democrată cu un discurs despre încrederea în sine, aspiraţie şi unitate naţională.

După alegerea răsunătoare în Senat, câteva luni mai târziu, a devenit una dintre cele mai vizibile figuri de la Washington şi a publicat curând un al doilea best-seller, un parcurs de politică şi tactică intitulat ''The Audacity of Hope'' ('Îndrăzneala de a spera'').

La Capitol Hill (Congres), Obama a stabilit un record de vot liberal, dar a lucrat, de asemenea, cu colegi republicani privind educaţia şi prevenirea HIV(SIDA şi proliferarea armelor nucleare.

Când s-a îmbarcat în campania prezidenţială, în februarie 2007, se afla în Senat de numai doi ani, iar adversarii săi au încercat să-l prezinte drept necalificat şi prost pregătit pentru preşedinţie. Dar campania sa a emoţionat milioane de liberali - în special alegători tineri - care erau dornici de ceva nou la Washington, după două mandate sub George W. Bush.

Obama a obţinut nominalizarea democrată după o lungă şi istovitoare luptă împotriva fostei prime doamne Hillary Clinton, pe care a numit-o mai târziu secretar de stat.

Victoria sa asupra senatorului republican septuagenar John McCain a fost ajutată în parte de percepţia publică potrivit căreia politicile republicane au contribuit la prăbuşirea economică şi că McCain nu era potrivit pentru a conduce o redresare.

Acum, Obama şi echipa sa de strategi şi consilieri speră să poată repeta victoria din 2008.

Recesiunea s-a încheiat, cifrele ocupării forţei de muncă au urcat încet şi alţi indicatori arată că economia s-a ameliorat. Cu toate acestea, persistă în rândul electoratului un sentiment general de disconfort şi insatisfacţie privind modul în care decurg lucrurile.

Romney şi coechipierul său ca vicepreşedinte, Paul Ryan, precum şi Partidul Republican şi-au sprijinit campania cu ajutorul patronilor mari finanţatori dornici să-l expedieze pe Obama în uitarea politică. Ei acuză politicile lui Obama pentru stagnarea economică în curs şi speră ca alegătorii să depăşească afecţiunea pentru el şi investiţia politică în el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor