Profesorul român băgat în puşcărie în China intră în greva foamei. Ce spune Ministerul Justiţiei
alte articole
Marius Balo, profesorul clujean închis de aproape 7 ani în China pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari, a decis să intre în greva foamei începând de duminică, 15 noiembrie 2020, relatează Monitorulcj.ro.
Balo a luat decizia intrării în greva foamei în condiţiile în care din ianuarie 2020 - de când Ministerul Justiţiei al Republicii Populare Chineze şi-a dat acordul la transferarea lui în România -, şi până în prezent, autorităţile române nu au întreprins niciun demers în vederea aducerii în România a lui Marius Balo, relatează sursa citată.
Potrivit publicaţiei clujene, Ministerul Justiţiei a transmis în luna septembrie că organizarea unei misiuni pentru aducerea lui Balo în România este imposibilă, având în vedere carantina obligatorie instituţionalizată timp de 14 zile a oricărei persoane care intră pe teritoriul Republicii Populare Chineze şi efectuarea de teste COVID-19.
Contactat de Epoch Times România, Ministerul Justiţiei a precizat că nu mai are nicio atribuţie în această fază a procedurii şi că MAI este instituţia care trebuie să asigure resursa umană şi materială pentru a-l aduce în ţară pe Balo.
"Autoritatea competentă să realizeze transferarea efectivă a dlui Balo este Ministerul Afacerilor Interne. Ministerul Justiţiei nu mai are nicio atribuţie în această fază a procedurii, deşi a întreprins toate demersurile pentru aprobarea transferului dlui Balo. Nemaiavând atribuţii în acest moment, nu poate asigura nici mijloacele materiale necesare constituirii şi deplasării escortei", a transmis Ministerul Justiţiei pentru Epoch Times.
Redacţia noastră a contactat şi MAI pentru a afla care este stadiul pregătirii transferului dar nu a primit încă un răspuns. Vom reveni cu informaţii în momentul în care MAI ni le va pune la dispoziţie.
Revenind la aducerea în ţară a profesorului clujean, avocatul acestuia a avertizat că Balo este practic în pericol de moarte.
“Decizia lui Marius de a intra în greva foamei este extremă! În condiţiile în care se află închis în China, greva foamei înseamnă condamnarea la moarte”, avertizează Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo.
Profesorul clujean a ajuns în China în 2010 în calitate de expert în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie New Oriental din Beijing iar problemele sale au început în 2014, când a fost arestat pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală. Mai exact, Balo a fost acuzat că, în schimbul a 80 de dolari, ar fi ajutat o reţea infracţională să înşele statul chinez cu aproximativ 2 milioane de yuani (aproximativ 260.000 de euro).
Într-o scrisoare trimisă de Balo în România, în urmă cu peste un an şi jumătate, publicată în ziarul Monitorul de Cluj, profesorul a susţinut că a petrecut următorii ani în închisoare, în condiţii de supra-aglomerare, fără apă caldă sau căldură, fără contact cu vorbitori de română sau engleză. De asemenea, în câteva rânduri a fost legat şi dus la interogatorii şi a fost forţat să muncească peste 12 ore pe zi pentru a-şi asigura dreptul la mâncare.
Cazul a fost preluat de o echipă de avocaţi din Cluj şi, după lungi demersuri, Curtea de Apel Cluj a recunoscut, în octombrie 2019, pedeapsa primită de Marius Balo în China şi a decis că sunt îndeplinite toate condiţiile legale pentru ca acesta să fie transferat într-o închisoare din România pentru a-şi executa pedeapsa.
Avocaţii profesorului au revenit cu adrese atât la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, cât şi la Ministerul Justiţiei în vederea urgentării demersurilor de preluare a cetăţeanului român din Republica Populară Chineză.
“În data de 17 septembrie 2020 am revenit cu adresă la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională prin care solicităm să ni se comunice dacă au fost reluate demersurile de preluare din China a lui Marius Balo şi data estimativă la care apreciază că acesta va fi adus în România. La această solicitare am primit răspuns în data de 23 septembrie 2020, prin care ne informau că din cauza măsurilor impuse de autorităţile chineze pentru prevenirea răspândirii COVID-19, în prezent este imposibilă organizarea unei misiuni de preluare din China a cetăţeanului român Marius Balo”, a declarat Ioana Bonda, avocat la firma de avocatură Iordăchescu & Asociaţii.
Tot la aceeaşi dată s-a revenit cu adresă şi la Ministerul Justiţiei pentru comunicarea informaţiilor legate de transferul lui Marius Balo. Răspunsul autorităţilor a fost că “pentru moment rămâne problematică aducerea în ţară” a profesorului în contextul general pandemic. Mai mult, au informat că “organizarea unei misiuni este imposibilă” pentru moment, având în vedere carantina obligatorie instituţionalizată timp de 14 zile a oricărei persoane care intră pe teritoriul Republicii Populare Chineze şi efectuare de teste COVID-19, toate pe cheltuiala proprie.