Profesor epidemiolog la Yale: Anticorpii din vaccinuri interferează cu sistemul imunitar din cauza modificărilor proteinei Spike

(Captură Foto)

Anticorpii declanşaţi de vaccinurile COVID-19 interferează cu sistemul imunitar al oamenilor, pe măsură ce apar noi variante de virus, a declarat Dr. Harvey Risch, profesor de epidemiologie la Şcoala de Sănătate Publică din Yale.

Cele două vaccinuri cele mai utilizate pe scară largă în Statele Unite, produse de Pfizer şi Moderna, funcţionează ambele prin trimiterea ARN-ului mesager în celulele musculare, unde acestea produc o bucată din proteina Spike a virusului care provoacă COVID-19. Proteina Spike declanşează producţia de anticorpi, despre care se crede că ajută la prevenirea infecţiei cu SARS-cov-2, care provoacă COVID-19, şi la combaterea bolii în cazul în care cineva este totuşi infectat.

Dar vaccinurile se bazează pe proteina Spike din varianta originală a virusului, care a fost eliminată la începutul pandemiei. De atunci, o serie de tulpini mai noi au devenit dominante în întreaga lume, cea mai recentă fiind BA.5.

"Vaccinurile nu produc decât o gamă foarte restrânsă de anticorpi împotriva proteinei Spike", în comparaţie cu expunerea mai largă experimentată atunci când cineva este infectat, a declarat Risch la emisiunea "American Thought Leaders" de la EpochTV.

"Problema este, desigur, că atunci când proteina Spike se schimbă din cauza noilor tulpini ale virusului, capacitatea sistemului imunitar de a produce anticorpi corelaţi cu noile tulpini se reduce până la punctul în care poate fi aproape ineficientă pe perioade mai lungi de timp", a adăugat el.

Acest lucru duce la faptul că anticorpii declanşaţi de vaccinuri nu se leagă suficient de puternic pentru a se neutraliza.

"Ceea ce înseamnă că devin anticorpi de interferenţă, în loc de anticorpi de neutralizare. Şi acesta este motivul pentru care cred că am observat ceea ce se numeşte efect negativ - eficacitate negativă a vaccinului pe o perioadă mai lungă de timp - peste patru până la şase-opt luni de la ultima doză de vaccin, că se observă că beneficiul vaccinurilor devine negativ", a spus Risch.

Eficacitate mai slabă pe fondul schimbărilor proteinei Spike

O serie de studii recente, inclusiv studiul clinic efectuat de Pfizer pe copii mici (pdf), au indicat faptul că persoanele care au fost vaccinate sunt mai susceptibile de a se infecta cu COVID-19 după o perioadă de timp.

Unele date din lumea reală arată, de asemenea, rate mai mari de infectare în rândul celor vaccinaţi. Alte cercetări indică faptul că vaccinurile oferă în continuare o anumită protecţie pe măsură ce trece timpul după administrarea vaccinului, dar protecţia scade considerabil. Toate cercetările se referă la varianta Omicron, devenită dominantă la sfârşitul anului 2021, şi la subvariantele sale.

Au existat relativ puţine modificări ale proteinei Spike pe măsură ce au apărut variantele iniţiale, ceea ce înseamnă că vaccinurile au oferit în continuare un beneficiu destul de bun, a spus Risch. Dar Omicron a început cu mai mult de 50 de modificări ale proteinei Spike, iar subvariantele Omicron, cum ar fi BA.5, au adăugat mai multe.

El a indicat datele raportate de autorităţile de sănătate din Regatul Unit în martie (pdf) - oficialii au încetat să mai raporteze datele după aceea - care arătau că persoanele care au primit atât o serie de vaccinări primare, cât şi un rapel aveau o rată de trei ori mai mare de infecţii simptomatice decât persoanele nevaccinate.

"După a doua doză de vaccinuri cu ARNm, se pare că acestea oferă un beneficiu împotriva infecţiei simptomatice pentru ... majoritatea oamenilor timp de poate 10-12 săptămâni. După primul rapel, a treia doză, acest lucru scade la şase până la opt săptămâni. După al patrulea rapel, poate fi doar patru săptămâni înainte ca eficacitatea să se epuizeze şi să înceapă să devină negativă", a declarat Risch.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură