Prof. dr. Gh. Mencinicopschi: Creşte numărul de cazuri de obezitate la copii

(photos.com)
Epoch Times România
23.03.2011

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, a semnalat, marţi, într-o conferinţă de presă, creşterea numărului de cazuri de obezitate în rândul copiilor şi apariţia unor boli cronice la cei mici.

El apreciază că, în România, mediul familial nu este un exemplu bun pentru copii. Cei mici nu au discernământul de a alege ceea ce este sănătos, aşa că sunt la "discreţia" bunicilor, a părinţilor, a reprezentanţilor diverselor instituţii şcolare şi tind să devină dependenţi de alimente sărace în nutrienţi esenţiali.

Un alt pericol în ceea ce priveşte educaţia copiilor este faptul că mulţi dintre aceştia sunt sedentari, părinţii îi lasă să îşi petreacă mult timp în casă, la televizor sau la calculator, le cumpără tot felul de jucării pentru a-i ţine ocupaţi, uitând că activitatea fizică este esenţială pentru buna dezvoltare a oricărui copil. Părinţii, susţine specialistul, îşi obişnuiesc copiii să consume tot felul de sucuri din comerţ, bogate în zaharuri şi alte substanţe nocive pentru organism în loc să bea apă.

"Copiii nu sunt învăţaţi să aibă mese regulate, iar pe cei care refuză să mănânce părinţii îi stimulează cu tot felul de dulciuri rafinate în loc să le ofere fructele atât de importante pentru organism. Nu în ultimul rând, trebuie evitată apariţia stilului de viaţă fast-food", susţine prof. dr. Mencinicopschi.

Medicul a evidenţiat că studiile care s-au făcut în ultimii ani arată că obezitatea infantilă este în creştere, ceea ce atrage patologii, respectiv boli cronice, care până acum erau caracteristice adulţilor.

"Copiii de numai 7 ani au fost diagnosticaţi cu hipertensiune arterială sau chiar diabet de gradul 2 (ce apare ca şi consecinţă a unui stil de viaţă nesănătos), iar asta trebuie să ne alarmeze. Ce nu înţeleg părinţii este că nu trebuie să le interzică copiilor anumite alimente, ci trebuie să le explice, să comunice cu copiii despre ceea ce este bun şi ce este rău în alimentaţie. Nu în ultimul rând, exemplul personal este relevant. Dacă părintele va mânca fast-food şi copilul său va face la fel", a afirmat specialistul.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi mai spune că alimentaţia copiilor este una extrem de rafinată şi săracă în fibre, ceea ce face ca mecanismele naturale de detoxifiere ale organismului să nu funcţioneze.

În acest context, lansarea ColonHelp Junior, un supliment alimentar care are rolul de a întregi aportul de fibre în nutriţia copiilor, este binevenită. În plus, produsul are un rol important în creşterea şi dezvoltarea copilului datorită compoziţiei bogate în nutrienţi şi vitamine. "Consider că este un supliment alimentar binevenit pe piaţa românească, mai ales că poate fi consumat începând de la vârsta de 4 ani", a opinat prof. dr. Mencinicopschi, menţionând că produsul ColonHelp Junior creşte imunitatea copiilor şi poate preveni obezitatea, o problemă serioasă în România de azi.

România este pe locul 3 în Europa în clasamentul obezităţii.

"Obezitatea la copii se datorează în primul rând lipsei de educaţie a părinţilor, care nu supraveghează suficient de mult obiceiurile alimentare ale copilului sau nu reuşesc să se impună atunci când copilul vrea să mănânce cu orice preţ anumite produse nesănătoase. Obezitatea la copil este mult mai problematică decât cea a unui adult, pentru că celulele grase, adipocitele, odată formate în număr mare, nu mai dispar, iar slăbitul devine o problemă. La un adult nu se pune problema de creştere a adipocitelor, ci de mărire a celulelor grase, problemă care este mult mai uşor reversibilă. Practic, copilul obez de mic va fi obez toată viaţa", a declarat Paul Ailincăi, directorul Zenyth Pharmaceuticals.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor