Producătorii de cereale solicită intervenţia statului pentru formarea preţurilor de piaţă la cereale
Producătorii de cereale, roada anului 2013, solicită intervenţia statului pentru formarea preţurilor de piaţă la cereale. Surse din cadrul Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli UniAgroProtect au relatat pentru "Infotag" că roada de cereale din acest an a depăşit 1 mil. de tone, fiind de două pori mai mare decât roada anului trecut.
Producătorilor de cereale li se propune să vândă grâul la preţul de 1,5 lei pentru un kg, preţ care nu acoperă toate cheltuielile pentru cultivarea lui. "Aceste preţuri sunt de două ori mai mici decât cele din 2012, când un kilogram de grâu putea fi achiziţionat cu 3 lei(kg", a spus interlocutorul Agenţiei, propunând ca statul să intervină şi să achiziţioneze grâul la un preţ care ar susţine producătorii agricoli.
Preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a relatat că în 2013 cheltuielile pentru cultivarea grâului au constituit în jur de 6 mii de lei pentru un hectar. "În condiţiile unei productivităţi de 30 de q)ha şi a preţului actual, venitul este de doar 4,5 mii lei, în timp ce 1,5 de lei constituie pierderile agricultorilor", a explicat Slusari.
El susţine că în situaţia actuală când preţul la grâu este nefavorabil, agricultorii trebuie să aştepte până când preţul se va forma definitiv, însă pentru aceasta au nevoie de depozite speciale, de care nu dispun toţi agricultorii. "Mulţi producători sunt limitaţi în timp, având credite la bănci, care trebuie achitate", a spus Slusari.
Referindu-se la problema "intervenţiei statului pe piaţă", preşedintele UniAgroProtect a menţionat că intervenţiile ar fi susţinute de producătorii de cereale care nu pot aştepta majorarea preţurilor până în toamnă.
Experţii şi specialiştii pieţei au relatat că preţul actual de 1,5 lei pentru un kg de cereale este rezultatul acţiunilor monopoliştilor care doresc să cumpere grâul la preţuri cât mai mici posibile. "Preţul la cereale în Ucraina, de exemplu, este mai mare, fiind de 2,5 lei pentru un kg de grâu cu un nivel de gluten de 20-23%", au explicat experţii.
Reprezentanţii UniAgroProtect susţin că statul ar putea achiziţiona de pe piaţă 30 mii tone de grâu la preţul de 2,5 lei pentru un kg. "Asta ar permite statului ca iarnă să vândă grâul. Astfel de intervenţii ale statului ar juca un rol pozitiv, evitând majorarea sau scăderea bruscă a preţurilor la grâu", susţin specialiştii.
"Moldova este o ţară mică. Ea nu poate influenţa formarea preţurilor în regiune. Însă cu ajutorul unor intervenţii pe piaţă bine gândite şi la timp, statul poate susţine producătorii agricoli", consideră Alexandru Slusari.
Tradiţional, statul cumpără pentru necesităţile sale în jur de 60-70 mii de tone de cereale. În acest an, brutăriile trebuie să-i restituie statului 30 mii de tone de grâu.