Procurorul Oana Schmidt-Hăineală cere apărarea independenţei DNA faţă de declaraţiile şefului CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu

Oana Andreea Hăineală, Preşedinte CSM
Oana Andreea Hăineală, Preşedinte CSM (Epoch Times România)

Procurorul Oana Schmidt-Hăineală a cerut joi plenului CSM să introducă pe ordinea de zi a şedinţei sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru efectuarea de verificări privind apărarea independenţei DNA faţă de declaraţiile şefului CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, informează Agerpres.

Fosta preşedintă a Consiliului Superior al Magistraturii a mai solicitat ca plenul să se pronunţe prin hotărâre, cum este procedural, şi nu prin adresă. După centralizarea voturilor, CSM a suplimentat ordinea de zi cu această cerere, informează Agerpres.

Tot în şedinţa de joi au mai fost formulate cereri de sesizare a Inspecţiei Judiciare pentru efectuarea de verificări pentru apărarea independenţei justiţiei în legătură cu afirmaţiile recente ale unor membri ai Guvernului.

Reamintim că Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a fost ridicat miercuri de DNA din faţa sediului CJ, după ce a refuzat să se prezinte la sediul DNA pentru investigaţii, când a fost citat.

Constantinescu, acuzat de efectuarea unor plăţi nelegale din bugetul public în valoare de peste 5 milioane euro, a declarat miercuri, la ieşirea din sediul Serviciului Judeţean al DNA, că ceea ce i se întâmplă este "un abuz", afirmând că a fost luat cu "japca" pentru a i se aduce la cunoştinţă că este învinuit de abuz în serviciu cu privire la realizarea unor proiecte judeţene.

"Este un abuz ceea ce mi se întâmplă. Este o acţiune politică a DNA Bucureşti. (...) Astăzi eu am fost tratat ca un animal, ca un criminal", a afirmat Constantinescu, citat de Agerpres.

Constantinescu a mai adăugat că nu a fost citat să se prezinte la DNA, deşi într-un comunicat remis miercuri de instituţia sa, se specifică foarte clar că procurorii anticorupţie l-au citat oficial pe preşedintele CJ în data de 13.01.2014 la sediul Direcţiei, unde nu s-a prezentat, invocând probleme de sănătate.

Constantinescu a mai declarat că DNA este o instituţie care ar trebui desfiinţată, afirmaţie reiterată şi în comunicatul CJ, prin care Parlamentului i se cere să desfiinţeze DNA-ul, "un aparat odios de poliţie politică aflat la îndemâna lui Traian Băsescu şi care s-a plasat prin acţiunile sale deasupra justiţiei române şi a statului de drept".