Procurorul Oana Schmidt-Hăineală cere apărarea independenţei DNA faţă de declaraţiile şefului CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu

Oana Andreea Hăineală, Preşedinte CSM
Oana Andreea Hăineală, Preşedinte CSM (Epoch Times România)
Loredana Diacu
16.01.2014

Procurorul Oana Schmidt-Hăineală a cerut joi plenului CSM să introducă pe ordinea de zi a şedinţei sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru efectuarea de verificări privind apărarea independenţei DNA faţă de declaraţiile şefului CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, informează Agerpres.

Fosta preşedintă a Consiliului Superior al Magistraturii a mai solicitat ca plenul să se pronunţe prin hotărâre, cum este procedural, şi nu prin adresă. După centralizarea voturilor, CSM a suplimentat ordinea de zi cu această cerere, informează Agerpres.

Tot în şedinţa de joi au mai fost formulate cereri de sesizare a Inspecţiei Judiciare pentru efectuarea de verificări pentru apărarea independenţei justiţiei în legătură cu afirmaţiile recente ale unor membri ai Guvernului.

Reamintim că Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a fost ridicat miercuri de DNA din faţa sediului CJ, după ce a refuzat să se prezinte la sediul DNA pentru investigaţii, când a fost citat.

Constantinescu, acuzat de efectuarea unor plăţi nelegale din bugetul public în valoare de peste 5 milioane euro, a declarat miercuri, la ieşirea din sediul Serviciului Judeţean al DNA, că ceea ce i se întâmplă este "un abuz", afirmând că a fost luat cu "japca" pentru a i se aduce la cunoştinţă că este învinuit de abuz în serviciu cu privire la realizarea unor proiecte judeţene.

"Este un abuz ceea ce mi se întâmplă. Este o acţiune politică a DNA Bucureşti. (...) Astăzi eu am fost tratat ca un animal, ca un criminal", a afirmat Constantinescu, citat de Agerpres.

Constantinescu a mai adăugat că nu a fost citat să se prezinte la DNA, deşi într-un comunicat remis miercuri de instituţia sa, se specifică foarte clar că procurorii anticorupţie l-au citat oficial pe preşedintele CJ în data de 13.01.2014 la sediul Direcţiei, unde nu s-a prezentat, invocând probleme de sănătate.

Constantinescu a mai declarat că DNA este o instituţie care ar trebui desfiinţată, afirmaţie reiterată şi în comunicatul CJ, prin care Parlamentului i se cere să desfiinţeze DNA-ul, "un aparat odios de poliţie politică aflat la îndemâna lui Traian Băsescu şi care s-a plasat prin acţiunile sale deasupra justiţiei române şi a statului de drept".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor