Procurorul Igor Popa va compare în faţa justiţiei pentru fals în declaraţiile de avere. Procuratura a finalizat urmărirea penală

Justiţie (cna.md)
Tatiana Chiriac
29.01.2022

Procurorii anticorupţie din R.Moldova informează că au finalizat urmărirea penală în cauza penală privind învinuirea procurorului-şef suspendat al Oficiului Ciocana municipiul Chişinău, Igor Popa căruia i se impută săvârşirea a cinci capete de acuzare de fals în declaraţia de avere.

Astfel, procurorul vizat este învinuit de faptul neincluderii intenţionate a unor date în declaraţiile de avere şi interese personale depuse anual, pentru perioada anilor 2018-2020, precum şi la eliberarea şi ulterior angajarea în funcţie din ianuarie 2020, privind imobilele deţinute de concubina sa, care reprezentau spaţiul comun locativ, date pe care era obligat să le prezinte ţinând cont de prevederile Legii privind declararea averii şi intereselor personale.

În procesul punerii sub învinuire, în privinţa lui Popa a fost luată obligarea de a se prezenta în faţa procurorului şi a instanţei de judecată.

La această etapă, urmărirea penală este completă, sunt administrate probe suficiente, concludente şi relevante în vederea întocmirii rechizitoriului şi expedierii dosarului penal în instanţa de judecată.

Oamenii legii au ţinut să menţioneze că în procedura lor se mai află în proces de investigare o altă cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite în privinţa procurorului-şef suspendat al Oficiului Ciocana municipiul Chişinău, pe care sunt dispuse acţiuni de urmărire penală ce necesită timp suplimentar pentru realizare.

Igor Popa este şi procurorul care a semnat mai multe demersuri privind reţinerea tinerilor protestatari la 7 aprilie 2009 în comisariatele de poliţie.

Presa de la Chişinău scrie că acesta ar fi fost autorul iniţiativei ca judecătorii de instrucţie să meargă în comisariate pentru a decide asupra eliberării mandatelor de arestare pentru participanţii la protestele din 7 aprilie 2009.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova a publicat în anul 2020, o anchetă în care se demonstra că Igor Popa locuieşte cu familia într-un imobil de lux, înregistrat pe numele soţiei la doar două luni după înregistrarea divorţului. În cadrul investigaţiilor s-a demonstrat că divorţul este fictiv, iar cei doi soţi sunt împreună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor