Procurorul general a înaintat Ministerului Justiţiei cererea de ridicare a imunităţii deputatului Mihail Boldea

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.03.2012

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a transmis luni ministrului Justiţiei solicitarea procurorilor DIICOT de ridicare a imunităţii deputatului independent Mihail Boldea, cercetat penal pentru înşelăciuni imobiliare.

"În conformitate cu dispoziţiile art.72 din Constituţia României şi art. 24 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, procurorul general al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sesizat prin referatul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a solicitat ministrului Justiţiei încuviinţarea percheziţiei domiciliare, reţinerii şi arestării preventive a învinuitului Boldea Mihail pentru faptele descrise în referatul întocmit de procurorii de caz", se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, cererea de reţinere, arestare sau percheziţie se adresează preşedintelui acestui for legislativ de către ministrul Justiţiei.

Preşedintele Camerei aduce la cunoştinţa deputaţilor cererea, în şedinţă publică, după care o trimite de îndată Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi spre examinare, care va stabili, prin raportul său, dacă există sau nu există motive temeinice pentru aprobarea cererii. Hotărârea comisiei se adoptă, în cel mult 5 zile de la sesizare, prin votul majorităţii membrilor acesteia.

Raportul comisiei se înaintează Biroului permanent, iar Camera Deputaţilor se va pronunţa asupra cererii în cel mult 20 de zile de la sesizare, cu votul majorităţii membrilor prezenţi.

DIICOT susţine că Mihai Boldea face parte dintr-un grup infracţional organizat, constituit din 22 de persoane, alături de un avocat din Baroul Galaţi şi un fost arbitru de la Curtea de Arbitraj Galaţi, care se ocupau cu înşelăciuni în domeniul imobiliar.

Membrii grupării identificau terenuri şi imobile din zone centrale ale municipiului Galaţi, proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, pe care le treceau în proprietatea altor membri ai grupului.

Ei au folosit hotărâri judecătoreşti falsificate sau pronunţate în baza unor acte false, respectiv hotărâri arbitrale, pronunţate în fals.

Membrii grupării înstrăinau ulterior imobilele către terţe persoane, cumpărători de bună credinţă, modalitate în care obţineau beneficii financiare substanţiale.

Prejudiciul cauzat depăşeşte suma de un milion de euro, prin raportare la un număr de nouă imobile.

În sarcina unora dintre membrii grupării se mai reţine că au încercat să obţină suma de aproximativ 5 milioane lei prin inducere în eroare şi folosire de mijloace frauduloase, respectiv a unui contract de prestări servicii falsificat şi a unui bilet la ordin completat în fals.

Săptămâna trecută, deputatul Mihail Boldea a fost audiat la sediul DIICOT Galaţi, iar ulterior şase membri ai grupării au primit mandate de arestare pentru 29 de zile, în urma unei decizii a Curţii de Apel Galaţi.

Cei şase sunt secretara biroului de avocatură al lui Boldea, Elena Petrea, Alexandru Bogdan Boza, cunoscut ca om de afaceri care a activat şi în viaţa politică, Tudorel Vrânceanu, Mirică Sava Lucian, Mirică Carmen şi Lazăr Ştefan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor