Procurorul care a închis cazul de plagiat al lui Ponta, aviz favorabil pentru şefia Secţiei urmărire penală a PICCJ

Secţia pentru procurori a CSM a avizat favorabil numirea lui Cristian Lazăr în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General.
Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Cristian Lazăr şi-a prezentat marţi, în faţa Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, planul de management şi a răspuns întrebărilor adresate de membrii Consiliului, dar şi cele adresate de către noul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, informează Agerpres.

În debutul şedinţei, Raluca Prună a precizat că îşi asumă propunerea înaintată de predecesorul său, Robert Cazanciuc, pe 29 octombrie.

"Procurorul şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată", preciza la acea dată ministerul condus de Cazanciuc.

Ministerul Justiţiei a menţionat că la formularea propunerii a fost avut în vedere faptul că procurorul Cristian Lazăr ocupa, din 17 iunie 2013, cu delegaţie, funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, având o bogată experienţă profesională şi managerială.

Dosarul de plagiat al lui Ponta

Cristian Lazăr este magistratul care, în 26 iunie 2013, a respins contestaţia la rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale în dosarul de plagiat al premierului Victor Ponta.

"Este evident că infracţiunea de plagiat nu există, iar rigoarea juridică ne determină să analizăm legalitatea şi temeinicia soluţiei prin raportarea de însuşire a calităţii de autor a unei opere, astfel cum aceasta este reglementată de art. 141 din legea nr.8 din 1996", se menţiona în rezoluţia procurorului Cristian Lazăr, citată de Gândul.

Conform sursei citate, procurorul Cristian Lazăr, care ocupa şi atunci cu delgaţie funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme, a motivat că nu se poate reţine acuzaţia de plagiat pentru că premierul a preluat doar texte de lege.

"În concluzie, doar identitatea de texte este neconcludentă ca obiectiv pentru stabilirea existenţei unei încălcări, având în vedere că această identitate se datorează uneori textelor oficiale de natură juridică şi traducerilor oficiale sau reprezintă citate aparţinând altor autori", a mai arătat procurorul Lazăr în motivarea rezoluţiei.

Rezoluţia Parchetului ICCJ prin care a fost dispusă neînceperea urmăririi penale în cazul lui Victor Ponta, pentru infracţiunea prevăzută de articolul 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, modificată, a fost emisă în mai 2013. Aceasta a fost însă contestată la procurorul ierarhic superior, care a decis respingerea.

Ulterior, denunţătorii premierului au atacat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a dat o soluţie definitivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, pe 17 martie, ca inadmisibilă contestaţia formulată de Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru în cazul soluţiei de neîncepere a urmăririi penale (NUP) primită de premierul Victor Ponta în cazul plagiatului.