Procurorul Bălăşescu negocia mita în biroul său de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov

(photos.com)
Epoch Times România
02.02.2012

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti arată, în motivarea deciziei prin care a fost arestat procurorul Maximilian Bălăşescu, că, din înregistrările ambientale depuse la dosar, rezultă că procurorul negocia la sediul Parchetului cu denunţătorul modalitatea prin care îl va scoate pe acesta de sub urmărire penală, în schimbul remiterii unor sume de bani.

Prin doi complici, Ene Cristian (finul lui Bălăşescu) şi Marian Simirianu, procurorul a luat legătura cu un bărbat (D.S.), pe care îl cerceta în dosarul vrăjitoarelor Vanessa şi Melissa pentru acuzaţia de complicitate la înşelăciune şi i-a propus să îl scoată de sub urmărire penală, precum şi să îi ridice sechestrul asigurător asupra unor bunuri, iar, în schimb, bărbatul trebuia să îi dea mari sume de bani.

În materialul procurorilor DNA se arată că Cristian Ene şi Marian Simirianu s-au întâlnit de mai multe ori cu denunţătorul D.S. pentru a negocia tranzacţia.

Din dosar reiese că procurorul ştia că este monitorizat de către Direcţia Naţională Anticorupţie, astfel încât le-a spus complicilor săi că se poate întâlni cu denunţătorul într-un interval de timp de maxim 30 de minute "pentru că, într-un asemenea timp scurt, organele judiciare nu au posibilitatea de a se organiza şi de a se deplasa în teren".

La un moment dat, se stabileşte o întrevedere într-un restaurant, însă denunţătorul întârzie, astfel încât Bălăşescu refuză întâlnirea.

Ulterior, pe 31 martie, la sugestia lui Cristian Ene, denunţătorul s-a prezentat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, însoţit de o altă persoană, şi i-a spus jandarmului care era de serviciu la punctul de acces că este aşteptat de Bălăşescu, cu toate că nu fusese citat în acest sens.

Întâlnirea a avut loc în biroul procurorului, fiind înregistrată ambiental. "Astfel, procurorul Maximilian Bălăşescu i-a precizat denunţătorului D.S. că, în data de 15.02.2012, va dispune în dosarul în care este cercetat denunţătorul, disjungerea cercetărilor faţă de el şi faţă de Elena Ştefan, iar, cu privire la măsurile asigurătorii luate, a menţionat că D.S. trebuia să formuleze o cerere despre care a menţionat că o va admite şi va dispune ridicarea acelor măsuri, iar, ulterior, în dosarul format prin disjungerea cauzei, va adopta soluţia de scoatere de sub urmărire penală a denunţătorului D.S.", se arată în motivarea de la CAB.

Relevantă este următoarea înregistrare în care procurorul Bălăşescu îi explică denunţătorului cum îi va "rezolva" cazul: "...deci, eu pe cincisprezece fac rechizitoriu". În momentu" în care am făcut rechizitoriu", prin rechizitoriu se dispune disjungerea... Pe data de şaisprezece, din punctu" meu de vedere, pentru că pot să ţi-l mai ţin o zi, două, până când se face disjungerea şi cu toate actele, o să faci tu şi cu doamna E.... faceţi plângere împotriva ă... sechestrelor... sechestrului... eu vă comunic că ă... sechestru" este ridicat, după care ă... mai stăm o săptămână, două, trei, vedem cum, şi vă dau soluţia de... de scoatere...".

Instanţa mai arată că procurorul Bălăşescu "a făcut demersuri să-i restituie chiar în ziua următoare o parte din bunurile care i-au fost ridicate în acea cauză cu ocazia percheziţiei domiciliare şi, în acest scop, l-a contactat telefonic pe unul dintre poliţiştii de la IGPR care lucrează în dosar şi i-a solicitat să asigure, de îndată, restituirea bunurilor".

Imediat ce s-a despărţit de procurorul Bălăşescu şi a părăsit sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, denunţătorul s-a întâlnit cu finul magistratului, Cristian Ene, care l-a aşteptat mai bine de şase ore într-un restaurant, convorbirile dintre aceştia fiind înregistrate.

Cu acea ocazie, denunţătorul D.S. i-a relatat lui Ene discuţia pe care o purtase cu Bălăşescu, precum şi că acesta îi dezvăluise că stabilise anterior cu Ene că mita să reprezinte doar 50.000 de euro şi nu 300.000 de euro cum ştiuse denunţătorul.

"Cu toate acestea, Ene a susţinut că Bălăşescu nu ştie ce vorbeşte, întrucât împreună cu acesta a fost stabilită suma de 300.000 de euro care să-i fie pretinsă denunţătorului D.S., în condiţiile în care trebuie să mănânce fiecare câte puţin, această menţiune fiind referitoare la cel prim menţionat şi la Marian Simirianu, dar şi la alte persoane, între care şi şeful procurorului Maximilian Bălăşescu", se mai arată în motivarea instanţei.

Denunţătorul D.S. l-a condus apoi cu autoturismul său pe finul procurorului în Bucureşti, în zona Floreasca, unde denunţătorul i-a înmânat acestuia din urmă suma de 80.000 de euro şi 90.000 de lei, bani ce reprezentau prima tranşă din folosul pretins.

După ce finul procurorului a coborât din autoturism a avut loc acţiunea de prindere în flagrant delict, banii fiind marcaţi criminalistic.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri noapte, arestarea preventivă pentru 29 de zile a procurorului Maximilian Bălăşescu, acuzat de luare de mită, precum şi celor doi complici ai acestuia, Cristian Ene şi Marian Simirianu, acuzaţi de complicitate la luare de mită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor