Procurorii DNA vor audia peste o suta de candidati care au dat bacalaureatul la Sighetu Marmatiei
Procurorii DNA Cluj urmeaza sa audieze, marti si in zilele urmatoare, peste o suta de persoane care au sustinut bacalaureatul ori au fost implicate in organizarea examenului de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii din Sighetu Marmatiei, potrivit unor surse judiciare.
Potrivit acelorasi surse, printre persoanele vizate de DNA Cluj s-ar afla si Meda Leordean, directorul de studii al Liceului particular "George Pop de Basesti" - filiala Sighet si, totodata, secretara Grupului Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Aceasta s-ar afla printre persoanele cercetate de DNA in cazul de dare si luare de mita dupa bacalaureatul de la centrul de examinare din Sighet, unde au sustinut examenul absolventi de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei, precum si de la Liceul particular "George Pop de Basesti".
Meda Leordean a declarat corespondentului MEDIAFAX ca trebuie intai sa se consulte cu avocatul. Ea a negat ca ar fi fost chemata la audieri de procurorii DNA Cluj.
"Nu am fost contactata. Nu am de dat nicio declaratie acum. Trebuie sa discut cu avocatul", a declarat Meda Leordean.
Procurorii DNA Cluj s-au interesat in mod special de lucrarile candidatilor la bacalaureat proveniti de la institutia de invatamant privata.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures au precizat ca acestia au solicitat toate lucrarile scrise de absolventii proveniti de la Liceul "George Pop de Basesti".
Directorul de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei, Vasile Mich, a spus, de asemenea, ca perchezitiile s-au facut in spatiile inchiriate de unitatea pe care o conduce liceului privat.
Aurora Puscas, presedintele Fundatiei "Sfantul Anton de Padua" care patroneaza liceul particular "George Pop de Basesti" cu sediul in Ulmeni si care detine si functia de director al Grupului Scolar "Dr. Florian Ulmeanu", tot din Ulmeni, nu a putut fi contactata, secretara unitatii de invatamant precizand ca aceasta este in concediu.
Procurorii din cadrul Serviciul Teritorial Anticoruptie Cluj au initiat o ancheta privind eventuale fapte de coruptie care ar putea avea ca efect fraudarea examenului de bacalaureat la o unitate de invatamant din municipiul Sighetu-Marmatiei, judetul Maramures, a informat, luni, DNA.
"Avand in vedere caracterul confidential al anchetei aflata in desfasurare, alte detalii privind cercetarile nu pot fi oferite in acest moment, in conformitate cu articolul 12 alin. 1 lit. e si f din Legea 544/2001", se arata intr-un comunicat de presa, remis luni agentiei MEDIAFAX, de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA).
Sambata, procurorii DNA Cluj au facut perchezitii la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei, existand informatii ca presedintele, vicepresedintele si un membru al comisiei de examen, precum si secretara scolii ar fi primit peste 100.000 de lei de la candidatii la bacalaureat.
Potrivit unor surse oficiale, procurorii DNA Cluj au facut perchezitii, sambata la pranz, atat la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii din Sighetu Marmatiei, judetul Maramures, cat si la locuintele celor patru. Acestia se aflau in atentia anchetatorilor de mai mult timp, in baza unor informatii ca ar fi luat bani de la candidatii la bacalaureat, au precizat sursele citate.
Inspectoratul Scolar Judetean Maramures a informat Ministerul Educatiei despre ancheta DNA Cluj privind bacalaureatul la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii din Sighetu Marmatiei, in urma informatiilor ca presedintele, vicepresedintele si un membru al comisiei au primit bani de la elevi.
Inspectorul scolar adjunct al ISJ Maramures, Mariana Pop, care a fost si presedinte al Comisiei de Bacalaureat din judet, a declarat, luni, ca s-a transmis o adresa Ministerului, in care s-a specificat faptul ca exista o ancheta in curs a procurorilor anticoruptie.
"Nu stiu nimic despre ancheta. Noua ni s-a solicitat doar sa punem la dispozitie anumite informatii si atat. Ancheta am pus-o intr-o informare, care a fost transmisa la Ministerul Educatiei", a declarat Mariana Pop.
Inspectorul adjunct al ISJ Maramures a declarat ca "este regretabil ce s-a intamplat, dar nu ne putem reporosa nimic in desfasurarea bacalaureatului. Cele trei centre de examinare din Sighet au fost monitorizate de inspectorul Mariana Tilca, care a fost prezenta pe durata desfasurarii a trei probe si chiar a participat la instructaj. Din punct de vedere al monitorizarii strategice, ca sa zic asa, nu au fost probleme".
Ea a spus ca din comisia de examinare la bacalaureat de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei au facut parte conferentiar dr. Virgil Ispas, profesor la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, vicepresedinti au fost Calin Micu - director la Liceul Teoretic "Petru Rares" din Targu Lapus si Ildiko Beres - director la Liceul Maghiar "Leowey Klara" din Sighetu Marmatiei si, totodata, consilier judetean din partea UDMR, iar secretar a fost Cornelia Hotea, profesor informatician.
Oficialul ISJ Maramures a precizat ca nu detine alte informatii despre ancheta derulata de procurorii anticoruptie la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei.
Directorul unitatii de invatamant sighetene, Vasile Mich, a precizat insa ca procurorii DNA Cluj au efectuat o perchezitie in cursul zilei de sambata.
"S-au perchezitionat masinile unor membri din comisie si s-au ridicat materiale din biroul dat spre folosinta celor de la Liceul particular «Gheorghe Pop de Basesti». Asta s-a intamplat sambata. Eu nu am fost prezent in localitate, dar a fost directoarea adjuncta", a declarat Vasile Mich.
El a precizat ca, din informatiile pe care le detine, nu stie sa fi fost retinuta vreo persoana din comisie.
Mich a spus ca Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei are de suferit de pe urma anchetei DNA, imaginea instiutiei urmand sa fie puternic afectata.
"In momentul de fata sunt prejudicii importante de imagine la adresa scolii noastre. Avem circa 400 de absolventi, care s-au pregatit pentru examen si asupra carora planeaza acuzatia ca sunt hoti. Avem o suta si ceva de cadre didactice, iar acestea, de asemenea, au de suferit", a afirmat Vasile Mich.
Potrivit informatiilor acestuia, la examenul de bacalaureat, inainte de solutionarea contestatiilor, aproximativ 40 din cei 402 candidati de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei au fost respinsi, iar de la Liceul "Gheorghe Pop de Basesti" Ulmeni au fost 15 respinsi din cei aproximativ 130 de candidati prezenti.
Ildiko Beres, membru in comisia de examinare de la bacalaureat de la Grupul Scolar din Sighet, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, ca nu a fost chemata sa dea declaratii si ca nu stie nimic.
"Nu am fost chemata la Parchet. Nu am dat declaratii. Nu m-a cautat nimeni. Nu stiu nimic. Am auzit doar ca au fost niste fraude, dar nu stiu ce s-a intamplat. Cat am fost acolo, nu am semnalat probleme la bacalaureat, iar domnul presedinte de comisie mi s-a parut un om echilibrat", a declarat Ildiko Beres.
Celalalt vicepresedinte al comisiei de examinare, Calin Micu - director la Liceul Teoretic "Petru Rares" din Targu Lapus - nu a putut fi contactat telefonic pentru declaratii, la fel cum nu a fost de gasit nici presedintele acesteia, conferentiar dr. Virgil Ispas, profesor la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.
Oficialii Parchetului de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei au precizat ca nici ei nu au informatii despre ancheta DNA Cluj si acuzele care sunt aduse, aratand ca ei au fost solicitati doar sa puna la dispozitie spatiile in care sa aiba loc audierile.