Proces impotriva unui traficant de arme sirian si a complicilor sai capturati la Bucuresti
Luni a fost ales juriul in procesul unui traficant de arme sirian, suspectat vinzarea armelor catre rebelii marxisti columbieni ai Fortelor Armate Republicane Columbiene (FARC).
Sirianul, Monzer al-Kassar, in virsta de 62 de ani este rezident in Spania, de unde a fost extradat si unde era cunoscut pentru stilul extravagant de viata, lucru care i-a atras porecla de "printul din Marbella".
Kassar este acuzat printre altele ca ar fi vindut marxistilor de la FARC rachete sol-aer si ca planuia sa vinda rebelilor arme in valoare de 2 milioane de USD, pentru a proteja afacerile de trafic cu cocaina si a leza interesele Statelor Unite.
Kassar, pe care procurorii americani il considera unul dintre cei mai prolifici traficanti de arme din lume, a fost prezent la procesul deschis luni in Manhattan. Juriul de 12 persoane a fost ales de catre avocatii sai si procurori dintr-un lot de 120 de oameni.
Kassar pledeaza nevinovat impotriva acuzatiilor de conspiratie la omorirea cetatenilor americani si a unor ofiteri, conspiratie pentru obtinerea de rachete anti-aviatie si sprijinirea unor organizatii teroriste.
Kassar a fost extradat de Spania in iunie, dupa de Madridul a primit asigurari din partea administratiei americane ca traficantul nu va primi pedeapasa cu moartea si nici puscarie pe viata fara drept de eliberare inainte de termen.
Kassar a fost arestat pe aeroportul din Madrid in iunie 2007, dupa ce Statele Unite l-au gasit vinovat de faptul ca stia ca FARC, cu care avea relatii comerciale, rapise cetateni americani pentru a santaja Washingtonul in vederea opririi luptei anti drog din Columbia.
Guvernul american considera FARC drept organizatie terorista. Rebelii FARC au lupta din 1946 pentru o revolutie socialista si au controlat de-a lungul istoriei parti mari din Columbia.
In momentul arestarii sale, procurorii afirma ca Monzer Kassar se intilnea cu agenti secreti ai Departamentlui Anti Drog american (DEA) in locuinta sa din Marbella unde au discutat vinzari de arme catre FARC, care includeau pusti cu luneta, pistoale automate de asalt si lansatoare de rachete.
Kassar s-a oferit de asemenea sa trimita 1000 de soldati pentru a lupta alaturi de FARC impotriva fortelor Statelor Unite, afirma procurorii.
Ambasada Statelor Unite din Madrid a afirmat ca Monzer Kassar vinde arme din 1970 Frontului de Eliberare a Palestinei si unor clienti din Bosnia, Croatia, Iran, Irak si Somalia.
Alte persoane implicate in acelasi caz sunt Tareq Mousa al Ghazi, 61 de ani, din Liban, si Luis Felipe Moreno Godoy, 59 de ani, din Marbella, care in 2007 a pledat nevinovat impotriva acuzatiilor de terorism.
Cei doi au fosat prinsi in Bucuresti. In procesul lui Kassar va apare insa numai Moreno Godoy, dat fiind ca Ghazi va fi judecat mai tirziu din motive medicale.