Problemele timocenilor, în atenţia comisarului OSCE pentru minorităţi naţionale
Preşedintele Comitetului pentru Drepturile Omului (CDO) din Negotin, Duşan Pârvulovici, s-a întâlnit luni, la Belgrad, cu Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Knut Vollebaek, căruia i-a cerut să intervină pentru rezolvarea problemei comunităţii româneşti din Serbia de Nord-Est.
Întâlnirea cu înaltul oaspete european, care nu avea în program un dialog cu liderul românilor din zonele istorice dintre sudul Dunării şi văile Moravei şi Timocului, a avut loc la solicitarea acestuia, făcută printr-o scrisoare trimisă la Haga, în care se prezentau câteva dintre elementele care compun "chestiunea timoceană".
"L-am informat pe domnul Knut Vollebaek în legătură cu faptul că, de peste 170 de ani, comunităţii româneşti sau vlahe, cum traduc sârbii, îi sunt interzise drepturile fundamentale - învăţământ în limba maternă, săvârşirea slujbelor tradiţionale româneşti ortodoxe în biserici, accesul la mass-media în limba română", a declarat, pentru AGERPRES, Duşan Pârvulovici.
Potrivit acestuia, lui Knut Vollebaek i s-a adus la cunoştinţă şi "odiseea" Bisericii Ortodoxe Române din Malainiţa, care, din anul 2005, se confruntă cu presiuni puternice din partea Episcopiei Sârbe din Timoc, aceasta din urmă refuzând nejustificat, în pofida principiilor de drept europene, să o accepte în cele 154 de sate româneşti şi alte 48 localităţi mixte unde trăiesc aproape 300.000 români.
"Am trecut în revistă, în discuţia avută, demersurile ilegale ale administraţiei locale din Negotin, care a intenţionat să dărâme, în perioada 2005-2007, biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, iar de la sfârşitul anului 2008 - temelia celei de-a doua biserici din Malainiţa, executată prin truda credincioşilor români", a afirmat Pârvulovici.
În acelaşi context, preşedintele CDO Negotin a susţinut că permanent, sub forme diferite, autorităţile locale sârbe aduc atingere identităţii naţionale a românilor din Serbia de Nord-Est şi susţin, prin neimplicare, acţiunile puse la cale de grupuri ostile renaşterii naţionale a comunităţii româneşti.
"Nu am putut să nu mă refer la ameninţările la adresa preotului Boian Alexandrovici, la inscripţiile xenofobe care apar pe zidurile imobilelor care găzduiesc societăţi culturale româneşti, la piedicile care ni se pun în organizarea unor acţiuni culturale şi de spiritualitate românească", a spus Pârvulovici.
Potrivit acestuia, Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţile Naţionale, Knut Vollebaek, va cere, la întâlnirea la nivel înalt pe care o va avea la 19 februarie cu reprezentanţii statului sârb, rezolvarea democratică a cererilor acestora.
Directorul Comitetului Drepturilor Omului din Negotin, Duşan Pârvulovici, nu a ezitat să-l invite pe Knut Vollbaek în satele româneşti pentru a se convinge la faţa locului despre situaţia românilor, obligaţi să se declare membrii unei minorităţi inventate - cea vlahă.
"Suntem în secolul XXI. Românii au dreptul la cultura străbună, la afirmare naţională. Nu cerem decât să trăim alături de fraţii noştri sârbi şi să ni se respecte drepturile şi valorile cultural-istorice", a concluzionat Pârvulovici.