Privire în viitor: Oraşul artelor şi ştiinţelor, Valencia, Spania

Ultima dată când ne-am gândit la Valencia a fost când am vizionat filmul epic din 1961 "Cidul". Cu toate acestea, călătoria noastră recentă în Spania ne-a arătat că există multe motive pentru care putem consideră antica şi relativ modesta Valencie ca o destinaţie de vacanţă de primă clasă.
Oraşul de Arte şi Ştiinţe arată modele futuriste ale renumitului arhitect valencian Santiago Calatrava. (Judy Bayliff)
Wayne & Judy Bayliff
29.03.2012

Ultima dată când ne-am gândit la Valencia a fost când am vizionat filmul epic din 1961 "Cidul".

Cu toate acestea, călătoria noastră recentă în Spania ne-a arătat că există multe motive pentru care putem consideră antica şi relativ modesta Valencie ca o destinaţie de vacanţă de primă clasă.

Ieri se întâlneşte cu mâine

De pe vremea Cidului - în ultima o mie de ani sau mai bine - Valencia a văzut învingători creştini şi musulmani perindându-se în regiune. Istoria sa include şi locul de naştere a doi papi catolici şi a trei dintre regii din Europa.

Mai recent, oraşul a găzduit cursele Cupa Americii şi Grand Prix-ul european de Formula 1. cu toate acestea, Valencia a ocupat în cea mai mare parte un loc liniştit în istoria plină de culoare a Spaniei, cel puţin până în anii 1990.

Oraşul artelor şi ştiinţelor

Dacă creatorul "Star Trek", Gene Roddenberry (1921-1991), ar fi trăit pentru a vedea crearea Ciudad de las Artes y las Ciencias (Oraşul artelor şi ştiinţelor) de către arhitectul de renume din Valencia, Santiago Calatrava, se poate să nu fi selectat Marin County, California, ca şantierul 2161 al Academiei Flotei Stelare. În schimb, el i-ar fi cerut lui Calatrava să-l proiecteze în Valencia.

Construirea complexului uimitor de clădiri supranaturale de către Calatrava a început în 1998, de-a lungul fostului curs al râului redirecţionat Turia, costând peste 2,5 miliarde de dolari.

Principalele structuri

Umbraculul este intrarea imensă în oraşul artelor şi ştiinţelor. Numeroase arcade înalte sunt acoperite de viţă verde de vie, care protejează o grădină şi mai multe specii de plante tropicale şi copaci.

De-a lungul aleii pline de culoare, veţi găsi Plimbarea Sculpturilor, o galerie în aer liber ce conţine nouă figuri neobişnuite ale artiştilor contemporani.

Muzeul de Ştiinţe Prinţul Phillip a fost inaugurat în 2000, iar despre designul său s-a spus de multe ori că seamănă cu un schelet de balenă, sau cu coloana vertebrală a unui dinozaur.

Oricare ar fi muza dvs, această expoziţie magnifică este de fapt un muzeu interactiv, care se va dovedi fascinant pentru oricine este interesat de discipline ştiinţifice care studiază totul, de la întrebări cu privire la originea universului la problemele contemporane, cum ar fi enigma schimbărilor climatice.

Palatul Artelor Regina Sophia se află în mijlocul mai multor piscine care reflectă albastrul mediteranean. Când a fost deschis în 2005, el a devenit simbolul artelor spectacolului din Spania pentru operă, teatru şi dans.

Având 75 de metri înălţime, acesta este cea mai înaltă casă de operă din lume. Locul cuprinde patru săli polivalente, cea mai mică având 400 de locuri, iar cea mai mare putând găzdui 1.700 de persoane.

Societatea Regina Sofia găzduieşte cu mândrie Centrul de Perfecţionare Placido Domingo, care este un program celebru pentru tinerii artişti talentaţi de operă. După cum indică şi numele, programul îl onorează pe cel mai faimos tenor spaniol, Placido Domingo.

Oceanograficul este asemănător cu un oraş subacvatic şi este cel mai mare acvariu din Europa. Acesta dispune de peste 500 de specii de peşti şi mamifere adunate din oceanele lumii.

Complexul Oceanografic cuprinde aproximativ 20 de hectare şi include un restaurant neobişnuit tip acvariu, cu pereţi, podea şi tavan de sticlă, unde peştii curioşi vă pot vedea cum vă savuraţi captura zilei, împreună cu paella dumneavoastră.

Emisfericul este un planetariu în formă de ochi în mijlocul unui bazin uimitor de culoare turcoaz. Această atracţie populară are un proiector astronomic computerizat, care prezintă cerul pe timp de noapte, cu toate planetele şi stelele sale, pe un ecran atât de mare că vă veţi simţi ca un astronaut.

Există şi un spectacol cu laser afişat pe un ecran de 85 de metri pătraţi, iar vizitatorii pot viziona călătorii IMAX şi 3-D prin spaţiu. Nu este de mirare că planetariul Emisferic este acum una din primele cinci clădiri cele mai vizitate din Spania.

Agora este ultima structură creată de geniul arhitectural al lui Calatrava. Acest arenă sportivă suprarealistă are 80 de metri înălţime şi o capacitate de peste 5.500 de locuri.

Agora este locul unde are loc Valencia Open 500 şi este de aşteptat să ocupe un loc printre cele mai mari facilităţi sportive din lume.

Imagini combinate

Cele mai multe clădiri ale oraşului artelor şi ştiinţelor din Valencia au fost numite "techno-palate", un nume foarte bine ales.

Anvergura acestui complex neobişnuit este uluitoare, el fiind o minune arhitecturală.

Luminile, reflexiile apelor, formele, desenele şi modelele structurale sunt visul oricărui fotograf. Acesta este un Disneyland intelectual care reprezintă o bază de megalopolis în Imperiul Galactic din "Star Wars". Apropo, Palatul Artelor vă reaminteşte cumva de Darth Vader?

Nu pierdeţi restul Valenciei

Vizitatorii Valenciei vor dori să viziteze şi alte atracţii din oraşul antic, cum ar fi Barrio del Carmen.

Pariul nostru este că amintirile dvs cele mai preţioase legate de Valencia vor include atât bucăţica futuristică a lui Calatrava, cât şi monumentele istorice din trecut.

Valencia se află la 220 de mile sud de Barcelona, pe coasta însorită de est a Spaniei. În Valencia se ajunge uşor din multe din marile oraşe şi porturi ale lumii.

Evenimente în Valencia

  • Festivalul Las Fallas, 15-19 martie

  • Grand Prix-ul european de Formula 1, 22-24 iunie

Călătorie plăcută!

***

Wayne şi Judy Bayliff sunt jurnalişti din San Francisco, care călătoresc prin Statele Unite şi în toată lumea, fotografiind şi scriind despre destinaţii interesante. Ei creează povestiri şi scriu recenzii în care descriu cele mai noi moduri de deplasare, atracţiile demne de remarcat, cazarea de lux/unică şi restaurantele locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor