Priorităţile politicii şi ale economiei italiene, în atenţia presei din Peninsulă

Premierul italian Enrico Letta. (GABRIEL BOUYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.05.2013

Planul guvernului de mare coaliţie condus de Enrico Letta (46 de ani, moderat de centru-stânga) în vederea creării de noi locuri de muncă şi pentru reducerea ratei şomajului în rândul tinerilor italieni, care a fost apreciat şi încurajat luni de şeful statului italian, Giorgio Napolitano, şi de preşedintele Conferinţei episcopale italiene (CEI), cardinalul Angelo Bagnasco, se află marţi în atenţia presei din Peninsulă.

'Napolitano şi priorităţile politicii italiene', scrie Corriere della Sera din Milano, care precizează că preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, într-un mesaj trimis luni cu ocazia comemorării a 14 ani de la asasinarea juristului Massimo D'Antona (ucis la Roma de Noile Brigăzi Roşii în 1999), a subliniat faptul că priorităţile politicii italiene sunt 'reformarea pieţei muncii şi dezvoltarea ţării'.

În acest mesaj (trimis de Giorgio Napolitano secretarului principalului sindicat italian, CGIL, Susanna Camusso), şeful statului italian scrie că actuala criză economică 'este îngrijorătoare şi impune măsuri urgente în vederea creării de noi locuri de muncă şi în vederea creşterii economice a ţării'.

Italia are nevoie de noi politici pentru a reforma piaţa muncii, 'într-o dimensiune europeană şi cu sprijinul sindicatelor şi al celorlalţi parteneri sociali, deoarece sindicatele continuă să aibă un rol central în Italia, în contextul social al unei crize economice dramatice, care le impune instituţiilor, tuturor forţelor sociale şi întreprinderilor necesitatea de a găsi soluţii imediate şi concrete pentru a relansa dezvoltarea economică şi socială a ţării', a mai precizat Napolitano, după cum subliniază principalul cotidian milanez.

Şeful statului a apreciat deciziile anunţate recent de executivul italian în vederea realizării unui program ambiţios, de circa 12 miliarde de euro, cu măsuri care vor fi luate până în luna iunie, în vederea creării de 100.000 de noi locuri de muncă pentru tinerii italieni cu vârste sub 24 de ani, un plan care prevede noi contracte de muncă şi pensii flexibile, mai notează cotidianul milanez amintit.

'Cardinalul Bagnasco: Ajunge cu populismul!', scrie La Repubblica de la Roma, care relevă că preşedintele Conferinţei episcopale italiene (CEI), cardinalul Angelo Bagnasco (70 de ani), care a deschis luni seară la Vatican lucrările celei de-a 65-a adunări a episcopilor italieni, a afirmat că 'Italia are nevoie de o bună politică, bazată pe capacitatea superioară de a renunţa la interesele personale, în favoarea intereselor generale ale întregii ţări şi mai ales ale persoanelor aflate în mare dificultate din cauza crizei economice'. Pentru a realiza acest obiectiv, 'politicienii italieni trebuie să renunţe la populism, fenomen negativ care creează numeroase pagube şi care nu aduce soluţiile de care ţara are nevoie', a mai afirmat preşedintele CEI, declaraţie reluată de principalul cotidian roman.

'Bagnasco binecuvântează guvernul de mare coaliţie', scrie La Stampa din Torino, care precizează că preşedintele CEI, cardinalul Angelo Bagnasco (arhiepiscop de Genova), i-a mai invitat pe politicienii italieni 'să depăşească divergenţele şi polemicile sterile' şi să se gândească la problemele italienilor, demonstrând simţ al responsabilităţii, 'pentru a găsi cele mai bune soluţii şi toate resursele necesare în vederea depăşirii actualei crize economice'.

'Episcopii italieni sunt convinşi că este posibil să depăşim criza, cu un puternic şi decis plan industrial, care să relanseze producţia naţională', a mai afirmat cardinalul Angelo Bagnasco, care a vorbit şi despre importanţa familiei, 'fondată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie' şi care a mai lansat un apel împotriva violenţei asupra femeilor. 'Italia se poate salva numai dacă va pune accentul pe valorile spirituale şi morale care caracterizează poporul italian', a adăugat Bagnasco, declaraţie subliniată de principalul cotidian din Torino.

Preşedintele CEI a mai vorbit despre actualul executiv de mare coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga), şi le-a solicitat partidelor care fac parte din acest guvern 'să nu blocheze reformele de care ţara are nevoie pentru a putea asigura bunăstarea cetăţenilor italieni', conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor