Planul guvernului Letta pentru reducerea ratei şomajului în rândul tinerilor (presa italiană)

Premierul italian Enrico Letta.
Premierul italian Enrico Letta. (ALBERTO PIZZOLI / AFP / Getty Images)
(Corespondenţă) Planul guvernului Letta pentru reducerea ratei şomajului în rândul tinerilor (presa italiană)

Roma, 20 mai - Corespondentul Agerpres, Dana Enulescu, transmite: Planul 'ambiţios' al guvernului de mare coaliţie între stânga, dreapta şi centru, condus de Enrico Letta (46 de ani, moderat de centru-stânga), în vederea creării de noi locuri de muncă şi pentru reducerea ratei şomajului în rândul tinerilor italieni cu vârste sub 24 de ani se află luni în atenţia presei din Peninsulă.

'Planul guvernului pentru a reduce şomajul în rândul tinerilor', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că ministrul muncii, Enrico Giovannini (56 de ani) a anunţat duminică la Senat un program ambiţios, de cel mult 12 miliarde de euro, cu măsuri care vor fi luate până în luna iunie, în vederea creării de 100.000 de noi locuri de muncă pentru tinerii italieni cu vârste sub 24 de ani, un plan care va fi realizat şi cu sprijinul Europei şi care prevede noi contracte de muncă şi pensii flexibile.

Intenţia executivului condus de Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga) este aceea de a reduce rata şomajului printre tinerii italieni cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani, de la nivelul record actual (de peste 38%) la circa 30%. Şi acest lucru deoarece Italia şi Europa, în general, riscă să aibă, în viitor, 'o întreagă generaţie fără locuri de muncă şi fără speranţe'. Guvernul italian, cu sprijinul Uniunii Europene (UE), va trebui să pună în practică politici comune, idei şi resurse economice pentru a evita 'această adevărată tragedie socială'. Iar pentru a realiza acest 'obiectiv ambiţios', Italia este gata să utilizeze fonduri în valoare de circa 13 miliarde de euro, notează principalul cotidian roman.

'Planul executivului Letta pentru tinerii italieni', scrie Corriere della Sera din Milano, care relevă că planul guvernului Letta va putea fi realizat cu sprijinul Europei, deoarece Italia va avea la dispoziţie patru milioane de euro din cele şase miliarde alocate în şapte ani de Bruxelles pentru 27 de ţări, prin planul deja aprobat, care se numeşte 'Youth Garantee', pentru a le garanta tuturor tinerilor oportunitatea de a găsi un loc de muncă sau posibilitatea de a urma cursuri de formare profesională imediat după terminarea studiilor.

În acest sens, guvernul de la Roma 'poate conta pe sprijinul Franţei şi al Spaniei'. În vederea realizării acestui obiectiv, executivul Letta a obţinut deja sprijinul intern al tuturor partidelor care formează coaliţia de guvern, de la Partidul Democrat (PD, de centru-stânga), la Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta) şi până la 'Alegere civică', formaţiunea de centru fondată în decembrie 2012 de fostul premier tehnocrat Mario Monti, subliniază principalul cotidian milanez.

'Guvernul lui Enrico Letta şi măsurile pentru reducerea ratei şomajului', scrie La Stampa din Torino, care precizează că, pentru a stabili detaliile acestui set de măsuri în favoarea tinerilor italieni, guvernul a decis să se întâlnească cu partenerii sociali. Începând de miercuri, ministrul muncii, Enrico Giovannini (fost preşedinte al Institutului naţional de statistică, ISTAT), va avea întrevederi cu principalele sindicate din ţară - CGIL, CISL şi UIL -, cu Asociaţia antreprenorilor italieni (Confindustria) şi cu alte asociaţii din Italia. 'Este vorba despre întâlniri pentru a asculta şi pentru a lua decizii împreună, dar nu este vorba despre o adevărată negociere', a mai afirmat Giovannini, declaraţie preluată de principalul cotidian torinez.

'Dacă guvernul va mări TVA-ul, toate familiile italiene vor avea de suferit', scrie publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma, care relevă faptul că executivul Letta se gândeşte să sporească (începând cu data de 1 iulie) TVA-ul, de la 21% la 22%, ceea ce ar însemna 135 de euro în plus, pe an, pentru fiecare familie din Peninsulă, în total peste două miliarde de euro în 2013 (care vor deveni 4,2 miliarde în 2014), conform calculelor efectuate de Federconsumatori (Asociaţia consumatorilor italieni).

O astfel de măsură ar însemna un risc concret pentru circa 26.000 de întreprinderi italiene, care ar putea fi constrânse să îşi închidă activitatea, şi de asemenea ar putea deveni un risc pentru consumurile familiilor italiene, care sunt deja reduse la un nivel fără precedent, din cauza recesiunii care s-a abătut asupra ţării în ultimele 20 de luni, conchide publicaţia menţionată.AGERPRES

Redactori: (enu)tud; ID: 3113262; Data: 2013-05-20 09: 25: 11; Slug: Italia-revista_presei

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe