Primul în Moldova şi-a sistat emisia în reţeaua analogică terestră după ce BECS a ajuns în opoziţie

Logo Primul în Moldova
Logo Primul în Moldova (media-azi.md)

Postul de televiziune Primul în Moldova şi-a sistat emisia în reţeaua analogică terestră pe data de 17 iulie. Informaţia a fost confirmată pentru Media Azi de către directorul general al Radiocomunicaţii, Mihail Iacob. Astfel, la nivel naţional, telespectatorii care recepţionează semnalul TV cu antene simple pot să urmărească doar postul public de televiziune Moldova 1.

În context, Mihail Iacob a precizat că emisia semnalului Primul în Moldova în reţeaua III TV analog a fost sistată la solicitarea beneficiarilor companiei Telesistem, deţinătoarea licenţei de emisie pentru acest canal.

Directorul general al Radiocomunicaţii a mai specificat că nu cunoaşte motivul deciziei furnizorului, adăugând că, după sistarea semnalului, întreprinderea a fost apelată de mai mulţi telespectatori care le-au reproşat că ar fi oprit eterul intenţionat.

„Când am deconectat analogicul, telefonul era roşu - şi cu insulte, şi cu de toate la adresa Radiocomunicaţii. Adică de ce noi deconectăm. Exact ca şi cu TVR Moldova [semnalul analogic a fost sistat în ianuarie 2021, n.a.]”, a declarat Mihail Iacob.
Stanislav Vîjga, administratorul Primul în Moldova, a refuzat să comenteze pentru Media Azi informaţia cu privire la sistarea semnalului. „Noi acum ne clarificăm şi avem o corespondenţă cu ei [Radiocomunicaţii – n.a.]. Nu oferim comentarii deocamdată”, a răspuns Vîjga.

Primul în Moldova a fost monitorizat în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Consiliul Audiovizualului (CA). Rezultatele ultimei monitorizări a CJI au atestat că postul de televiziune „a demonstrat un comportament tendenţios şi partizan în raport cu Blocul Electoral Comuniştii şi Socialiştii (BECS)”.

Ulterior, la 15 iulie, CA a sancţionat Primul în Moldova cu 10.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor la condiţiile din licenţa de emisie, în urma examinării celui de-al doilea raport de monitorizare a comportamentului televiziunii în campanie.

Potrivit sursei citate, Primul în Moldova şi-a încetat emisia la o săptămână după scrutinul electoral în rezultatul căruia BECS a ajuns în opoziţie. În octombrie 2019, Consiliul Audiovizualului a aprobat solicitarea postului de televiziune Accent TV privind modificarea denumirii în Primul în Moldova pe motiv că a obţinut contractul de retransmisie a postului Pervîi Kanal de la Moscova.

Peste o lună, postul de televiziune Prime TV al fostului lider democrat Vlad Plahotniuc a renunţat la frecvenţa naţională în sistem analogic. În decembrie 2019, Primul în Moldova şi TVR Moldova au câştigat dreptul de a utiliza frecvenţele naţionale în format analogic terestru.

Potrivit declaraţiei postului de televiziune Primul în Moldova privind politica editorială la alegerile parlamentare anticipate, Telesistem TV are doi proprietari: moldoveanul Vadim Ciubara cu o cotă de 49% şi Igor Ceaika omul de afaceri şi fiul ex-procurorului general rus Iurii Ceaika care deţine 51% în pachetul de acţiuni al companiei ruse Media Invest Service, fondatoarea Telesistem TV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe