Primul conflict din 2013 dintre Băsescu şi Guvern. Care este motivul

Administraţia prezidenţială a atras atenţia Guvernului să se menţină în limita declaraţiilor decente, după ce reprezentanţii Executivului au afirmat că nu au putut da ordonanţa privind taxele şi impozitele locale din cauza preşedintelui.
Traian Basescu, conferinţă de presă la Cotroceni (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
07.01.2013

Administraţia prezidenţială a atras atenţia Guvernului să se menţină în limita declaraţiilor decente, după ce reprezentanţii Executivului au afirmat că nu au putut da ordonanţa privind taxele şi impozitele locale din cauza preşedintelui. În schimb, preşedintele Traian Băsescu a informat că a promulgat pe 3 ianuarie Legea de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară.

"Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe a fost primită de Administraţia Prezidenţială în data de 24 decembrie 2012. Preşedintele României, conform Articolului 77 din Constituţia României, are la dispoziţie 20 de zile pentru analiza şi promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, în această perioadă, Departamentul Constituţional-Legislativ al Administraţiei Prezidenţiale a avut la dispoziţie doar două zile pentru a realiza această analiză). Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a şi informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administraţia Prezidenţială a comunicat public, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii", se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Administraţia Prezidenţială atenţionează Guvernul să nu arunce vinovăţia pe terţe instituţii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor şi impozitelor locale, se mai arată în comunicat.

Explicaţiile Guvernului

Reprezentanţii Guvernului au explicat luni de ce nu s-a putut pune în practică măsura propusă de Emil Boc şi anume ca Executivul să fi dat o ordonanţă prin care să permită autorităţilor locale să nu indexeze taxele şi impozitele în 2013.

"În legătură cu declaraţiile profesorului de drept constituţional Emil Boc, primar al municipiului Cluj, care solicită premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele şi impozitele locale, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări: În şedinţa de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfăşurarea şedinţei de Guvern", se arată într-un comunicat al Guvernul.

Se modifică hotărârea de Guvern

Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare intra în vigoare la 3 zile după data publicării în Monitorul Oficial. După ce Executivul va fi abilitat să emită ordonanţe, va fi adoptată şi cea referitoare la taxele şi impozitele locale cel mai probabil la şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta.

Primarul Emil Boc a solicitat premierului Victor Ponta să emită, de urgenţă, o ordonanţă care să dea posibilitatea autorităţilor locale să nu majoreze taxele şi impozitele locale.

"Cer premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele şi impozitele locale şi cer Guvernului să respecte promisiunile făcute public pentru a nu induce în eroare populaţia. Până la reglementarea situaţiei, în perioada 7 - 11 ianuarie Primăria Cluj-Napoca nu va încasa impozitele pe clădiri şi terenuri, în condiţiile în care în 3 şi 4 ianuarie aproape cinci mii de clujeni au plătit taxele şi impozitele locale la nivelul anului trecut, şi eu nu îmi permit să văd că aceştia sunt nevoiţi să mai stea o dată la coadă. Guvernul se bâlbâie şi nu are curajul să spună clar dacă aceste taxe şi impozite nu trebuie majorate. E bâlbâială, neştiinţă, ipocrizie, nu ştiu. Dacă eram prim-ministru, ardeau televiziunile de câteva zile încoace", a declarat Boc.

Primarul Clujului a afirmat că Guvernul Ponta a emis, pe 27 decembrie 2012, HG nr. 1309 care indexează, obligatoriu, cu 16 la sută, toate taxele şi impozitele locale.

"Premierul Victor Ponta arăta, în 12 decembrie, că autorităţile locale vor putea să actualizeze taxele şi impozitele locale cu rata inflaţiei şi că nu va fi vorba despre o obligativitate. Noi, la Cluj-Napoca, pe baza promisiunilor guvernaţilor că va apărea ordonanţa, am încasat în primele zile ale anului 2013 taxe locale la nivelul anului 2012. A trecut 4 ianuarie şi nimeni nu a mai suflat nicio vorbă, iar ordonanţa promisă nu a apărut", a afirmat Emil Boc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor