"Primăvara Păcii": Armata americană arată pisica forţelor turce aflate "prea aproape"

Soldaţi americani şi luptători kurzi în nordul Siriei, 28 aprilie 2017
Soldaţi americani şi luptători kurzi în nordul Siriei, 28 aprilie 2017 (Delil Souleiman/AFP/Getty Images)

Incursiunea turcă în nord-estul Siriei, care a urmat retragerii trupelor americane din nordul ţării, a dus la un nou pact între forţele conduse de kurzi şi Republica Siriană, formând o nouă alianţă în zonă.

Aeronavele militare americane au făcut un „show de forţă” în Siria după ce luptătorii susţinuţi de turci au ajuns în apropierea forţelor americane în timpul operaţiunii "Primăvara Păcii" lansată săptămâna trecută de Ankara, potrivit unui oficial american anonim care a vorbit marţi cu Reuters în condiţii de anonimat.

Oficialul a spus că armata americană nu a deschis focul, dar aeronavele au fost direcţionate deasupra zonei, după ce trupele americane încă staţionate în nord-estul Siriei au considerat că luptătorii sprijiniţi de turci s-au apropiat prea mult. Spectacolul de forţă al aviaţiei americane i-a făcut pe luptătorii sprijiniţi de turci să se disperseze.

Potrivit BBC, Pentagonul a declarat că avioanele de vânătoare F-15 şi elicopterele Apache au fost utilizate pentru a trimite un semnal forţelor sprijinite de Turcia, un presupus aliat NATO, care s-au apropiat prea mult de trupele americane lângă oraşul sirian Ain Issa.

Evoluţia survine după ce emisarul special rus în Siria, Alexander Lavrentiev, a declarat, ieri, că tensiunile dintre trupele siriene şi turce "devin pur şi simplu inacceptabile ... şi, prin urmare, nu vom permite acest lucru".

Reprezentantul rus a numit incursiunea Turciei pe teritoriul sirian „complet inacceptabilă” şi a afirmat că Turcia nu are dreptul să desfăşoare permanent trupe în ţară dincolo de „zona sigură” stabilită.

Preşedintele Donald Trump, care a ameninţat cu sancţiuni împotriva Turciei în urma invaziei, l-a sunat marţi pe preşedintele turc Erdogan pentru a cere oprirea invaziei din Siria şi încetarea imediată a focului.

La începutul ofensivei turce s-a încheiat un acord între Republica Arabă Siriană şi forţele kurde, şi s-a observat că armata siriană a început să amplaseze forţe la graniţa nordică, luni.