Priorităţile Guvernului Dăncilă pe ultima sută de metri: Investiţie de interes naţional, acordată Chinei

Viorica Dancila
Viorica Dancila (Epoch Times România)

Pe ultima sută de metri a guvernării, PSD a hotărât să construiască autostrada Ploieşti - Braşov, proiect declarat de importanţă strategică în CSAT, în parteneriat public privat cu o asociere chinezo-turcă. Contractul va fi semnat săptămâna viitoare, a declarat, duminică, ministrul demis al Transporturilor, Răzvan Cuc, relatează Adevărul.

Concret, ministrul a anunţat că asocierea China Communications Construction Company - Makyol Insaat Sanayi Turizm şi Comisia Naţională de Prognoză (CNP) au ajuns la un consens, fiind conveniţi toţi parametrii.

„În cursul zilei de sâmbătă, am avut o întâlnire cu domnul preşedinte Ghizdeanu, cu domnul Bogdan Pascu, cât şi cu alţi reprezentanţi de la Compania de Autostrăzi, împreună cu cele două firme care au venit la parteneriatul public-privat, mă rog consorţiul care a participat la Ploieşti-Braşov. Mă declar foarte fericit şi foarte bucuros să anunţ acest lucru: firma respectivă, împreună cu Comisia Naţională de Prognoză, au ajuns la un consens şi săptămâna viitoare vor livra contractul pentru elaborarea parteneriatului public-privat (PPP) pentru demararea proiectului Ploieşti-Braşov. S-au convenit toţi parametrii, tot ce ţine de partea economică, de partea tehnică, termenul când va fi implementat”, a declarat Cuc.

„S-a mers în prima fază pe parteneriatul public-privat, după aceea el a fost desemnat şi obiectiv strategic de interese naţional în condiţiile în care această firmă nu ar fi venit. Termenul a fost iniţial 26 septembrie, după aceea s-a prelungit la rugămintea celor două firme până pe 16 octombrie, ele dându-ne asigurări că vor transmite contractul final pentru autostrada Ploieşti-Braşov. Aşa s-a şi întâmplat. Săptămâna viitoare va fi livrat contractul şi eu sper să fie semnat cât mai curând. Este un proiect de care toată lumea are nevoie şi este un proiect tangibil, în condiţiile în care experienţa celor două firme, atât a celei din China, cât şi a celei din Turcia este foarte mare”, a adăugat Cuc.

Răzvan Cuc a mai transmis că, indiferent de modalitate, anul acesta contractul pentru realizarea autostrăzii Ploieşti-Braşov va fi semnat.

Întrebat dacă nu grăbeşte acest proces pentru a întinde o capcană viitorului ministru al Transporturilor, Cuc a negat, susţinând că situaţia este una transparentă iar contractul va fi public şi va fi aprobat prin hotărâre de guvern.

Reamintim că acesta ar fi al doilea mare contract direcţionat de guvernul PSD spre o companie chineză, după acordul preliminar pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă semnat între Nuclearelectrica (SNN) şi China Nuclear Corporation. Cele două reactoare ca şi alte proiecte energetice majore au fost ofertate Chinei de fostul premier PSD Victor Ponta, într-o perioadă în care strategia energetică a ţării nu era încă adoptată iar geopolitic vorbind, China nu face parte din aceleaşi blocuri de interese ca ţara noastră, ba, mai mult, interesele ei au fost în anumite situaţii în antagonism cu cele ale UE şi SUA.

Mai trebuie precizat că, deşi potrivit sursei citate autostrada va fi mai ieftină, şoferii vor achita totuşi o taxă către partenerul privat. Totodată, se va introduce o taxă şi pe autostrada deja existentă Bucureşti-Ploieşti.