Reprezentantul Moscovei în Siria numeşte operaţiunea lui Erdogan "inacceptabilă"

Un tanc şi un blindat al armatei turce sunt staţionate în apropiere de graniţa turco-siriană în Karkamis, Turcia, 23 august 2016.
Un tanc şi un blindat al armatei turce sunt staţionate în apropiere de graniţa turco-siriană în Karkamis, Turcia, 23 august 2016. (Captură Foto)

Emisarul Kremlinului pentru Siria a declarat marţi că ofensiva militară a Turciei din nord-estul Siriei este „inacceptabilă” şi a negat că operaţiunea Primăvara Păcii a primit acceptul Moscovei în avans, au raportat agenţiile de ştiri ruse.

Alexander Lavrentiev, reprezentantul special al preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Siria, a vorbit reporterilor din Abu Dhabi în cadrul unei vizite oficiale a lui Putin în regiune.

Comentariile survin după ce Turcia a ignorat noile sancţiuni din partea Statelor Unite pentru atacul în nordul Siriei, în timp ce armata siriană susţinută de Rusia a intrat într-unul dintre oraşele cele mai revendicate, umplând un gol creat de retragerea bruscă a forţelor americane.

Când a fost întrebat dacă a existat un acord în prealabil între Rusia şi Turcia cu privire la operaţiunea Ankara, Lavrentiev a menţionat: "Nu. Am cerut întotdeauna Turciei să manifeste cumpătare şi am considerat întotdeauna inacceptabilă o eventuală operaţiune militară pe teritoriul sirian".

Comentariile lui Lavrentiev, care sugerează tensiuni crescânde între Turcia şi Rusia, au apărut la numai o zi după ce Kremlinul s-a plâns că incursiunea Turciei „nu este tocmai” compatibilă cu integritatea teritorială a Siriei.

"Securitatea frontierei turco-siriene trebuie să fie asigurată de desfăşurarea trupelor guvernamentale siriene pe toată lungimea sa", a afirmat Lavrentiev. „Acesta este motivul pentru care nu am vorbit niciodată în favoarea sau nu am susţinut ideea unităţilor turceşti (desfăşurate în zonă), cu atât mai puţin a opoziţiei siriene armate.

Lavrentiev a afirmat că acţiunile Turciei riscă să arunce în aer sensibilităţile religioase delicate din nordul Siriei. El a menţionat în mod special că zona este populată de kurzi, arabi şi suniţi care nu privesc cu ochi buni relocarea unor oameni care nu au trăit în zonele respective - o referire la planul Turciei de a crea centre unde să aducă refugiaţi din alte părţi ale Siriei acolo.

Lavrentiev a confirmat că Rusia a intermediat un acord între guvernul sirian şi forţele kurde, prin care kurzii au cedat controlul asupra teritoriului din zonă trupelor siriene.