Reprezentantul Moscovei în Siria numeşte operaţiunea lui Erdogan "inacceptabilă"

Un tanc şi un blindat al armatei turce sunt staţionate în apropiere de graniţa turco-siriană în Karkamis, Turcia, 23 august 2016.
Un tanc şi un blindat al armatei turce sunt staţionate în apropiere de graniţa turco-siriană în Karkamis, Turcia, 23 august 2016. (Captură Foto)

Emisarul Kremlinului pentru Siria a declarat marţi că ofensiva militară a Turciei din nord-estul Siriei este „inacceptabilă” şi a negat că operaţiunea Primăvara Păcii a primit acceptul Moscovei în avans, au raportat agenţiile de ştiri ruse.

Alexander Lavrentiev, reprezentantul special al preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Siria, a vorbit reporterilor din Abu Dhabi în cadrul unei vizite oficiale a lui Putin în regiune.

Comentariile survin după ce Turcia a ignorat noile sancţiuni din partea Statelor Unite pentru atacul în nordul Siriei, în timp ce armata siriană susţinută de Rusia a intrat într-unul dintre oraşele cele mai revendicate, umplând un gol creat de retragerea bruscă a forţelor americane.

Când a fost întrebat dacă a existat un acord în prealabil între Rusia şi Turcia cu privire la operaţiunea Ankara, Lavrentiev a menţionat: "Nu. Am cerut întotdeauna Turciei să manifeste cumpătare şi am considerat întotdeauna inacceptabilă o eventuală operaţiune militară pe teritoriul sirian".

Comentariile lui Lavrentiev, care sugerează tensiuni crescânde între Turcia şi Rusia, au apărut la numai o zi după ce Kremlinul s-a plâns că incursiunea Turciei „nu este tocmai” compatibilă cu integritatea teritorială a Siriei.

"Securitatea frontierei turco-siriene trebuie să fie asigurată de desfăşurarea trupelor guvernamentale siriene pe toată lungimea sa", a afirmat Lavrentiev. „Acesta este motivul pentru care nu am vorbit niciodată în favoarea sau nu am susţinut ideea unităţilor turceşti (desfăşurate în zonă), cu atât mai puţin a opoziţiei siriene armate.

Lavrentiev a afirmat că acţiunile Turciei riscă să arunce în aer sensibilităţile religioase delicate din nordul Siriei. El a menţionat în mod special că zona este populată de kurzi, arabi şi suniţi care nu privesc cu ochi buni relocarea unor oameni care nu au trăit în zonele respective - o referire la planul Turciei de a crea centre unde să aducă refugiaţi din alte părţi ale Siriei acolo.

Lavrentiev a confirmat că Rusia a intermediat un acord între guvernul sirian şi forţele kurde, prin care kurzii au cedat controlul asupra teritoriului din zonă trupelor siriene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe