Primăria Sectorului 3 ar putea renunţa la construirea unei Săli Polivalente în Parcul Titan
alte articole
Edilii sectorului 3 ar putea renunţa la construirea unei săli polivalente în Parcul Titan, iniţiativă ce ar costa peste 10 milioane de euro şi ar presupune sacrificarea a trei hectare de parc. Construcţia sălii ar putea fi contramandată la cererea cetăţenilor ce locuiesc în vecinătatea parcului.
Potrivit Hotnews, mai mulţi cetăţeni din grupul de iniţiativă civică "Prietenii Parcului IOR" au cerut vineri consilierilor locali de la sectorul 3 să renunţe la decizia de a construi o sală polivalentă pe 3.000 mp din Parcul Titan/IOR. După ce membrii grupului de iniţiativă şi-au expus poziţia în şedinţa Consiliului local, consilieri PDL au declarat că vor iniţia un proiect de hotărâre pentru revocarea hotărârii prin care s-a aprobat construirea sălii. Propunerea a fost susţinută şi de consilieri de la alte partide, urmând ca în urma unei dezbateri publice să se ia o decizie.
"Suntem oameni din medii diferite, dar ceea ce ne uneşte este că iubim parcul ca mulţi dintre d-voastră şi vrem să nu se diminueze suprafaţa de spaţiu verde. Am avut o discuţie civilizată ieri la administraţie cu domnul arhitect şef şi ni s-a spus că iniţiativa noastră este tardivă, că 20 de consilieri deja au votat. Din păcate, noi am aflat foarte târziu de acest proiect şi nu am putut să ne prezentăm opinia. Noi nu suntem împotriva investiţiilor publice, nu suntem împotriva construirii unui teatru, dar sunt multe alte locuri unde se poate face, nu acolo. Vă rog să reconsideraţi hotărârea, să se găsească o altă locaţie pentru acest proiect, iar parcul să rămână parc", a declarat Cristi Şoimaru, unul dintre cetăţenii prezenţi la şedinţa de Consiliu Local de vineri.
Anterior întâlnirii de vineri, locuitorii din vecinătatea parcului i-au trimis o scrisoare deschisă primarului sectorului 3, Robert Negoiţă, reproşându-i că nu şi-a respectat promisiunile electorale şi somându-l să renunţe la "betoniada" şi construcţiile din parc.
"Bucureştiul este plin de săli de spectacole, deci nu este nevoie de încă una, mai ales în parcul nostru, unde veţi distruge încă o bucată de spaţiu verde! Adică, în loc să măriţi suprafaţa verde de DOAR 16,27 mp/locuitor, de care "va plângeaţi" în campania electorală, dumneavoastră DISTRUGETI şi ce ne-a mai rămas. Considerăm asta o mare obrăznicie şi vă somăm să va opriţi", au scris cetăţenii în scrisoarea adresată primarului Robert Negoiţă.
Potrivit cetăţenilor care au luat parte la şedinţa de vineri, scrisoarea a fost semnat de 200 de persoane care au ieşit în stradă sâmbătă, 25 octombrie, pentru a protesta împotriva iniţiativei edililor de a betona încă o porţiune de parc şi de alţi 1.300 de cetăţeni, care au semnat online. Alte 1000 de persoane au semnat petiţia "Spune NU betonării parcului IOR" postată pe internet.
Cu o zi înainte de şedinţa de vineri, reprezentanţii grupului de iniţiativă cetăţenească au avut o întâlnire, la primăria sectorului 3, cu Adrian David, responsabilul pe comunicare din partea primăriei şi Ştefan Dumitraşcu, arhitectul şef al Sectorului 3, cu un angajat de la departamentul de investiţii al primăriei şi cu arhitectul care a conceput proiectul sălii polivalente ce se doreşte construită în IOR. Primarul Robert Negoiţă nu s-a prezentat la întâlnirea cu cetăţenii din sectorul său, deşi întrevederea a fost anunţată cu o săptămână în urmă.
"Concluzia întâlnirii: arhitectul şef şi ”prietenul său primarul”, cum s-a scăpat la un moment dat, vor face tot posibilul pentru ca să înceapă şantierul în IOR şi să termine clădirea într-un an. Mesajul nostru a fost clar: dacă se începe această construcţie, dorinţa noastră este să plece de la primărie", scriu reprezentanţii grupului de iniţiativă pe pagina de Facebook, "Prietenii Parcului Ior".
Amintim că, potrivit unei Hotărâri luate de Consiliul Local al Sectorului 3, pe 3.000 mp din Parcul IOR ar urma sa se ridice o sală de spectacole multifuncţională. Pe lângă faptul că proiectul ar urma sa cheltuiască 10,5 milioane de euro, acesta presupune tăieri de copaci, asfaltări, cu alte cuvinte sacrificarea spaţiului verde, în condiţiile în care Bucureştiul este unul din cele mai poluate oraşe din UE.
Membrii grupului de iniţiativă "Prietenii Parcului IOR" au atras în repetate rânduri atenţia că, la câteva sute de metri de parc, se află Casa Artelor şi Cinema Gloria, unde se pot desfăşura diferite spectacole, fără ca primăria să cheltuiască peste 10 milioane de euro din banul public şi să distrugă trei hectare de parc.