Primari care semnează ca primarii, escrocaţi de falşi inspectori de integritate

Un grup infracţional specializat în înşelarea primarilor a făcut ravagii printre edili, speculând frica acestora de ANI.
(photos.com)

Cel puţn 14 primării au fost jupuite de bani de către un grup infracţional organizat specializat în înşelarea primarilor.

Membrii grupării se dădeau drept agenţi de integritate şi se ducea în aşa-zisul "control" la primării, unde, speculând teama de ANI a primarilor, îi convingeau pe aceştia să semneze contracte de colaborare prin care primăriile se angajau să le vireze bani.

Potrivit procurorilor, membrii grupului pretindeau că sunt inspectori de integritate şi au reuşit să determine primarii a 14 comune din Sălaj să încheie contracte de colaborare, prin care primăriile achitau anual sute de euro. Aceştia se prezentau în faţa edililor ca reprezentanţi ai Centrului de Integritate, care are contact cu toate primăriile. "Le-au cerut primarilor să pregătească toate contractele de achiziţii publice, sub pretextul că acestea urmează să fie verificate de către un inspector de integritate. Le-au comunicat inclusiv ziua şi ora la care urma ca un agent să ajungă la primărie pentru a le verifica documentele”, a declarat Crin Bologa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

În acest dosar procurorii au reţinut o tânără de 28 de ani din judeţul Gorj, cunoscută şi ca solistă de muzică populară. Daniela Berşu, de 28 de ani, din Gorj, a fost arestată în judeţul Sălaj, pentru înşelăciune, uzurpare de calităţi oficiale şi constituire de grup infracţional organizat. Alături de cântăreaţa gorjeană au mai fost arestaţi preventiv Cătălin Adrian Ionescu şi Matei Glăvan, ambii din Gorj, relatează gorjexclusiv.ro.

Femeia a fost prinsă în flagrant în timp ce încerca să înşele un primar din Sălaj, pretinzând că este agent de integritate şi cerându-i să încheie un contract prin care se obligat să le vireze aproape o mie de euro anual.

Potrivit prim procuroului Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Crin Bologa, escrocheria a ieşit la iveală zilele acestea, când un primar din judeţ l-a sunat pentru a afla dacă există programat un control de anvergură al Agenţiei Naţionale de Integritate în Sălaj. Anterior, mai mulţi edili fuseseră contactaţi telefonic şi anunţaţi că, în ziua următoare, ”inspectori de integritate” vor ajunge la sediul primăriei pentru a le verifica documentele.

"Primarii erau notificaţi telefonic să le pregătească aşa-zişilor inspectori de integritate toate documentele de achiziţie publică, urmând ca a doua zi o persoană să meargă la primărie pentru a le verifica", a explicat procurorul, precizând că ajunşi la primării, falşii inspectori le puneau în faţă primarilor un contract de colaborare cu un SRL care are în denumire şi cuvântul ”integritate”, păcălindu-i să semneze. Falşii inspectori prezentau ecuson, delegaţie, iar pe contract apărea inclusiv o siglă asemănătoare cu cea a Agenţiei Naţionale de Integritate

În baza contractului, primăriile trebuiau să plătească anual 875 de euro, iar în caz că voiau să îl rezilieze, se obligau la plata unor daune de 2.000 de euro.

”Şi-au creat o aparenţă de legalitate – aveau ştampilă, ecuson, delegaţie. Primarii semnau contractul fără a înţelege prea bine despre ce este vorba”, a precizat prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Ultimele contracte au fost semnate la jumătatea săptămânii trecute la opt primării. Procurorii din Sălaj au organizat un flagrant la Primăria Vîrşolţ. Oamenii legii au prins-o în flagrant pe Daniel Berşu, iar ceilalţi complici au fost reţinuţi şi ei la scurt timp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne