Prim-ministrul Ungariei la Chişinău: Vă sfătuiesc să căutaţi toate posibilităţile de cooperare cu UE

Viktor Orban şi Ion Chicu, la Chişinău
Viktor Orban şi Ion Chicu, la Chişinău (gov.md)

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a sosit joi, 12 martie, într-o vizită oficială la Chişinău, fiind însoţit de un grup de oameni de afaceri, care au intenţia să investească în Republica Moldova. Totodată, şefii de Guverne ale celor două state au semnat şi o Declaraţie privind parteneriatul strategic.

Potrivit premierului Chicu, „obiectivul primar al parteneriatului strategic vizează extinderea şi aprofundarea cooperării noastre bilaterale precum şi suportul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”. De asemenea, Parteneriatul presupune susţinerea şi extinderea activităţii Comisiei mixte interguvernamentale pentru dezvoltare economică Moldova - Ungaria.

În acest context, prim-ministrul moldovean a ţinut să-i mulţumească omologului său ungar pentru faptul că a dat curs invitaţiei, în pofida situaţiei complicate legate de răspândirea coronavirusului. „Relaţia dintre ţările noastre este una excelentă şi vine să confirme dinamica deosebită a dialogului nostru politic bilateral. Pentru Republica Moldova, păstrarea acestui ritm prezintă o prioritate”, a declarat Ion Chicu.

Punctând că Ungaria este cel de-al 13-lea partener comercial al RM, Chicu s-a arătat ferm convins că prezenţa economică ungară în Moldova va putea fi mai puternică, notează UNIMEDIA. „Suntem recunoscători pentru intenţia Guvernului Ungariei de a aloca acel credit de 100 de milioane pentru a impulsiona relaţiile economice între agenţii economici din ambele state, pentru a investi masiv în ţara noastră”, a adăugat prim-ministrul RM.

Menţionăm că de la învestirea Guvernului Chicu şi până în prezent, a vorbit despre acordarea de credite şi China şi Federaţia Rusă, însă banii nu au fost alocaţi. Mai mult decât atât, potrivit mai multor experţi economici din ţară, nu au fost elaborate nici planurile de acordare a acestor credite, fapt ce ridică multe semne de întrebare privind transparenţa şi corectitudinea cu care se fac lucrurile la nivel înalt în Republica Moldova.

În ceea ce priveşte problemele geopolitice, Viktor Orban a reiterat că Ungaria a fost şi este „un angajat ferm în sprijinirea R.Moldova în tendinţele sale de integrare europeană”.

„Avem o experienţă de ani buni în UE. Trebuie să vă spun că nu este deloc uşor să valorizăm interesele naţionale în cadrul UE, interesul este, totuşi, să fiţi mai bine pe dinăuntru decât pe dinafară. De aceea vă sfătuiesc să căutaţi toate posibilităţile de cooperare cu UE şi în această tendinţă cu plăcere vom fi partenerii dvs.”, a menţionat Orban.

De menţionat este faptul că prim-ministrul Ungariei a decis să vină la Chişinău, chiar dacă comitetul operativ al Ungariei, responsabil de coordonarea răspunsului la focarul de virus Wuhan a propus guvernului ungar să dispună stare de urgenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe