Prim-ministrul Iurie Leancă nu exclude o întrevedere cu liderul transnistrean
Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, nu exclude posibilitatea unei întrevederi cu liderul Transnistriei, Evgheni Şevciuc. Oficialul moldovean a declarat acest lucru într-un interviu acordat postului de radio "Europa Liberă". "Chestiunea transnistreană se regăseşte printre priorităţi în programul de guvernare. Este o rană care mereu sângerează, iată, din prima zi de independenţă a Republicii Moldova. Atâta timp cât nu vom reintegra regiunea transnistreană în spaţiul politic, economic, cultural unic al Republicii Moldova, nu vom putea vorbi despre un sistem în întregime funcţional", a spus Leancă.
Oficialul s-a abţinut să lanseze prognoze vizavi de rezolvarea problemei transnistrene, menţionând că în ceea ce depinde de Chişinău, au fost întreprinse multe eforturi "în a construi această atmosferă mai pozitivă, cu Tiraspolul, cu cetăţenii noştri din partea stângă a Nistrului". În replică la criticile aduse tacticii "paşilor mici" în reglementarea transnistreană, Leancă a declarat că nu vede deocamdată posibilităţi pentru "paşi mari". "În momentul în care voi vedea că există propuneri de paşi mari, dar nu la nivel de teorie, deseori utopică, ci la nivel de paşi cu capacitate de a fi realizaţi şi să vedem exact atunci cum se apropie orizontul de noi, voi spune: "Felicitări!" şi voi insista să i se ofere Premiul Nobel pentru Pace. Deocamdată nu văd astfel de posibilităţi", a afirmat şeful Executivului.
Iurie Leancă s-a declarat satisfăcut de faptul că s-a reuşit formarea Guvernului şi depăşirea crizei politice, pentru a exclude acuzaţiile că la Chişinău "lipseşte un interlocutor stabil şi previzibil" cu care să poată fi purtate negocierile pentru reglementarea transnistreană, inclusiv în formatul "5+2". Întrebat despre o eventuală întrevedere cu Evgheni Şevciuc, Leancă a spus că "orice contact, orice comunicare, orice dialog este benefic". "Politica pe care a promovat-o ex-premierul Filat, angajându-l personal pe liderul de la Tiraspol, a adus mai multe beneficii, ne-a permis să rezolvăm mai multe probleme. Pe de altă parte, trebuie să construim şi un dialog instituţional care să nu depindă doar de comunicarea unui sau altui lider, ci să facem aşa încât să apară o logică propriu-zisă a procesului. Şi indiferent uneori de voinţa actorilor politici, mă refer, în mod special, la colegii din stânga Nistrului, procesul să avanseze şi să ajungem acolo unde îşi doresc, de altfel, mulţi concetăţeni de-ai noştri din stânga Nistrului", a declarat prim-ministrul.