Preţurile la producător din industrie au înregistrat un avans anual în luna noiembrie, de 5,4%

Epoch Times România
04.01.2013

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au înregistrat o creştere de 5,4% în noiembrie faţă de aceeaşi lună din 2011, în timp ce, faţă de luna precedentă, au scăzut cu 0,9%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pe sectoare de activitate s-au remarcat creşteri de preţuri la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+19,9%), în industria prelucrătoare (+5,6%), la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,0%) şi în industria extractivă (+2,6%).

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă la produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,5%) şi industria energetică (+6,2%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat preţurile produselor din industria bunurilor de capital (+4,1%), industria bunurilor intermediare (+3,7%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,1%).

Comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă, cât şi preţurile producţiei industriale pentru piaţa externă au scăzut cu 0,6%, respectiv cu 1,8%.

Pe sectoare de activitate s-au înregistrat creşteri de preţ la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,1%). În industria prelucrătoare şi industria extractivă preţurile au scăzut cu 1,1%, respectiv 0,3%. La distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, preţurile s-au situat la acelaşi nivel înregistrat în luna anterioară.

Pe marile grupe industriale se constată creşteri de preţ în industria bunurilor de uz curent (+0,4%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,2%). Scăderi de preţ s-au înregistrat în industria energetică (-2,9%) şi industria bunurilor intermediare (-0,3%). În industria bunurilor de capital preţurile s-au situat aproape la acelaşi nivel înregistrat în luna anterioară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor