Preţurile la gazul lichefiat comercializat la staţiile PECO din Moldova vor creşte

Preţurile la gazul lichefiat comercializat la staţiile PECO din Republica Moldova vor creşte în următoarele zile cu 0,45-0,6 (5-6,7%) lei pentru un litru. Cel puţin patru companii care funcţionează pe piaţa respectivă au anunţat Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre decizia lor în acest sens. Potrivit "Infotag", cu referire la ANRE, operatorii petrolieri şi-au motivat decizia prin majorarea preţului de import, din luna iulie până în septembrie, de la 608 la 777 de dolari(tona, precum şi prin devalorizarea leului.
(photos.com)
Tatiana Chiriac
10.10.2013

Preţurile la gazul lichefiat comercializat la staţiile PECO din Republica Moldova vor creşte în următoarele zile cu 0,45-0,6 (5-6,7%) lei pentru un litru. Cel puţin patru companii care funcţionează pe piaţa respectivă au anunţat Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre decizia lor în acest sens. Potrivit "Infotag", cu referire la ANRE, operatorii petrolieri şi-au motivat decizia prin majorarea preţului de import, din luna iulie până în septembrie, de la 608 la 777 de dolari(tona), precum şi prin devalorizarea leului.

Actualmente, un litru de gaz lichefiat poate fi procurat la staţiile PECO din republică la preţul de 8,95-8,99 lei pentru un litru. Conform regulamentului în vigoare, companiile pot majora preţul la produsele petroliere după ce, cu trei zile mai devreme, au anunţat ANRE despre aceasta.

ANRE nu are competenţa să intervină în stabilirea preţurilor la carburanţi. În luna mai, Agenţia a recomandat importatorilor să scadă preţurile la produsele petroliere, în funcţie de micşorarea acestora pe piaţa mondială, însă nu a fost auzită. De regulă, operatorii majorează preţurile la produsele petroliere sâmbăta.

Deocamdată, importatorii de benzină şi motorină nu au anunţat despre intenţia de a majora preţul la aceşti carburanţi la staţiile PECO. După cum a informat anterior "Infotag", Moldova a importat în primul semestru al anului curent 34,3 mii tone de gaz lichefiat, cu 1,9% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Preţul de achiziţie s-a micşorat în medie cu 14,7%, până la $719 pentru o tonă. În ianuarie-iunie, cea mai mare parte a gazului lichefiat a fost importată din Kazahstan - 43,5% din volumul total, Rusia - 34,1% şi Belarus - 17,2%. Principalii importatori au fost companiile "Printemps" (27,6%), "LUKoil-Moldova" (26%), "Dominic" (12,8%), "Flaga Gaz" (8,9%), "Tezed-S" (7%).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor