Preţurile la energie s-ar putea plafona din nou, după scumpirile de pe piaţa SPOT. Ce spune Ministerul Energiei?

Sebastian Burduja (Facebook/tianu)
Ana Ion
11.07.2024

După ce preţul pe piaţa de echilibrare din România a ajuns la nivelul de 16.000 de lei/mwh, acesta fiind un record european, Ministerul Energiei a anunţat că ia în calcul plafonarea preţurilor pe 3-6 luni.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă că a convocat o nouă întâlnire de lucru cu ANRE, Transelectrica, OPCOM şi asociaţiile producătorilor, distribuitorilor şi furnizorilor din energie pentru a analiza situaţia din Piaţa de Echilibrare şi soluţiile posibile.

În contextul recentelor creşteri ale preţurilor energiei electrice pe Piaţa de Echilibrare, ministrul a subliniat importanţa unei reacţii rapide şi eficiente pentru a asigura stabilitatea şi buna funcţionare a pieţei. Această întâlnire a venit în continuarea eforturilor începute pe 4 iulie, când au fost analizate primele date şi s-au solicitat propuneri de soluţii din partea tuturor părţilor implicate, se arată în comunicatul Ministerului Energiei.

Astfel, în urma întâlnirii de azi, Ministerul Energiei, ANRE şi Transelectrica vor trece la pasul următor şi vor analiza măsurile propuse pentru a diminua riscul de instabilitate în viitor pe Piaţa de Echilibrare, respectiv:

- transparentizarea tranzacţiilor;

- crearea cadrului legal pentru instituirea stării de alertă pe perioadă temporară, pe piaţa de echilibrare;

- posibilitatea instituirii mecanismului de plafonare a preţurilor pentru o perioadă de 3-6 luni.

"Obiectivul nostru este să menţinem echilibrul şi stabilitatea pe tot lanţul energetic şi să protejăm consumatorii finali. Astfel, în urma discuţiilor, împreună cu partenerii de dialog, vom analiza mai multe propuneri prin care să optimizăm funcţionarea pieţei de echilibrare. Trebuie însă să înţelegem un aspect important: în această perioadă, proiectele mari pe care încercăm să le realizăm, precum hidrocentralele cu acumulare prin pompaj, centralele pe gaz şi proiectele de stocare, îşi demonstrează din plin importanţa.

În mandatul meu am reuşit să mişcăm lucrurile, de aceea, ne bucurăm că proiectul Tarniţa - Lăpusteşti este acum pe drumul cel bun, centrala pe gaz de la Iernut a intrat pe linie dreaptă şi am reuşit să atragem miliarde de euro pentru investiţii în noi capacităţi de producţie de energie regenerabilă şi în capacităţi de stocare. Aceste iniţiative vor crea un cadru sustenabil şi vor asigura preţuri corecte pentru consumatori. Pe termen scurt, vom identifica soluţiile complementare necesare pentru a stabiliza piaţa", a declarat Sebastian Burduja.

Ministrul mai susţine că datorită mecanismului actual de protejare a consumatorilor, fluctuaţiile de preţ nu vor afecta facturile populaţiei, preţurile fiind plafonate până la 31 martie 2025.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor