Preţul gazelor pentru populaţie şi termocentrale a fost îngheţat până pe 31 martie 2013
alte articole
Gazele pentru consumatorii casnici şi pentru termocentralele care livrează căldură populaţiei nu se vor scumpi până la 31 martie 2013, potrivit unui ordin comun al Ministerului Economiei, Autorităţii de Reglementare în Energie şi Agenţiei pentru Resurse Minerale, publicat luni în Monitorul Oficial.
"Pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei, structura amestecului de gaze naturale se stabileşte de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), astfel încât să se asigure, până la data de 31 martie 2013, menţinerea nemodificată a valorii sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale furnizate în regim reglementat acestor categorii de consumatori, avută în vedere la aprobarea preţurilor finale reglementate în vigoare la data prezentului ordin", se arată în textul documentului.
Până în iulie 2011, toţi consumatorii din România consumau acelaşi coş de gaz de import şi din producţia internă.
De la 1 iulie 2011, Guvernul a aprobat separarea coşurilor de gaze, astfel încât populaţia şi termocentralele să primească mai mult gaz de producţie internă, iar preţul final să nu crească.
În acest moment, preţul gazelor de producţie internă este de circa 140 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce resursele de import costă peste 550 de dolari.
În ordonanţa de urgenţă adoptată vara trecută privind separarea coşurilor, se prevedea faptul că acest lucru va fi în vigoare până la 31 martie 2012, urmând ca ANRE să decidă ce se întâmplă mai departe.
Practic, noul ordin prelungeşte această măsură cu încă un an, prin urmare preţurile plătite de populaţie şi de termocentrale la gaze nu se vor modifica până la 31 martie 2013.