Presupuşii terorişti de la Burgas au trecut pe jos frontiera între România şi Bulgaria (presă)
alte articole
Cele trei persoane despre care se crede că au comis atentatul de la Burgas au traversat pe jos frontiera între România şi Bulgaria cu câteva zile înainte de atentatul antiisraelian de la 18 iulie 2012, dezvăluie ministrul bulgar al internelor Ţvetan Ţvetanov, într-un interviu publicat vineri de cotidianul sofiot 24 Ceasa.
Cei trei au venit în România din diferite părţi ale Europei şi au intrat în Bulgaria pe rând. Primul a sosit în România cu trenul de la Varşovia, el a intrat în Bulgaria aproape simultan cu atacatorul care şi-a pierdut viaţa în explozie. S-a dovedit că Ricco (unul dintre presupuşii complici ai atacatorului a folosit numele Ralf William Ricco, s-a dovedit că acesta este un cetăţean al Canadei, căruia numele adevărat nu este cunoscut - n.r.) şi Bryan Jameson (numele fals folosit de cel de al doilea presupus complice, cetăţean australian - n.r.) au plecat din Liban spre Europa urmând rute complet diferite, pentru a nu fi identificaţi ca grup organizat, susţine Ţvetanov. Jacques Philippe Martin (numele fals folosit de principalul atacator - n.r.) a venit în Europa la 26 iunie 2012 şi, două zile mai târziu, a intrat în Bulgaria. Primele informaţii care relevă că cineva a folosit acest nume în Bulgaria sunt din 28-29 iunie.
Ţvetanov spune că cei trei terorişti au trecut din România în Bulgaria pe jos, traversând 'aşa-numita frontiera albastră' (cel mai probabil este vorba de 'frontiera verde', graniţa terestră din Dobrogea - n.r.). Întrebat dacă există date potrivit cărora grupul a fost compus nu din trei, ci din patru persoane, ministrul afirmă că se lucrează şi la această ipoteză.
Ţvetanov mai afirmă că cei doi complici, Ralf Ricco şi Bryan Jameson, sunt tineri, au vârste cuprinse între 26 şi 33 de ani. Cei doi sunt studenţi la politehnică, cel mai probabil la aceeaşi unitate de învăţământ din Liban. Cetăţeanul australian s-a născut într-adevăr ăn Australia, iar cel canadian s-a mutat în Canada împreună cu părinţii. Potrivit informaţiilor, în prezent cei doi se află pe teritoriul Libanului. Au fost recrutaţi pentru activitate teroristă cel mai probabil în anul 2010, a dezvăluit oficialul bulgar, care a apreciat că momentan nu este nevoie ca numele lor reale să fie făcute publice. În opinia lui Ţvetanov, eforturile principale în acest moment sunt concentrate pentru dezvăluirea identităţii reale a atacatorului care a folosit acte de identitate contrafăcute pe numele lui Jacques Philippe Martin.
La începutul lunii februarie, ministrul bulgar de interne a declarat că două dintre persoanele implicate în atentatul antiisraelian de la Burgas fac parte din facţiunea militară a mişcării şiite libaneze Hezbollah, aceasta fiind prima dată când Bulgaria a acuzat direct mişcarea libaneză pentru atacul terorist. Ţvetanov a declarat că cele trei persoane despre care există dovezi că au legătură cu atentatul au folosit acte de identitate care s-au dovedit a fi contrafăcute, cu originea în statul Michigan. Cei trei bărbaţi au fost în Bulgaria în perioada 28 iunie-18 iulie 2012 şi au folosit documente false pentru a închiria autoturisme. Doi dintre presupuşii terorişti locuiesc în Liban din anul 2006, unul dintre ei având cetăţenia australiană, iar celălalt - canadiană. Actele contrafăcute au fost produse în Liban.
Bulgaria a cerut mai ales Libanului să aresteze şi să interogheze doi suspecţi deja identificaţi. Sofia a cerut de asemenea Australiei să confirme identitatea unuia din suspecţii care a locuit în Bulgaria sub numele fals de Bryan Jameson şi care ar fi încasat, potrivit ziarului, o sumă virată într-un cont bancar de Hezbollah. Canada a confirmat deja identitatea altui suspect care a folosit în Bulgaria documente false sub numele de 'Ricco', şi care a locuit la Vancouver când avea între 8 şi 12 ani.
Atentatul comis la 18 iulie 2012 asupra unui autocar din aeroportul Burgas s-a soldat cu 6 morţi - cinci turişti israelieni şi şoferul bulgar. Explozia s-a produs când un tânăr cu un rucsac în spate s-a apropiat de autocar. Potrivit anchete, atentatorul nu este un kamikaze cum s-a crezut iniţial: el trebuia să plaseze explozibilul în autocar, dar bomba a explodat mai devreme decât a prevăzut.