Bulgaria: Protestele faţă de costurile mari ale facturii de energie electrică continuă (presă)

Epoch Times România
14.02.2013

Protestele faţă de costurile mari ale facturii de energie electrică continuă în diferite oraşe ale Bulgariei, informează joi presa sofiotă. Sute de persoane s-au strâns miercuri seară în Sofia, Plovdiv şi Varna pentru a patra zi consecutiv pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de costurile mari la întreţinere.

Cei mai mulţi au fost protestatarii din Varna, 1.500 potrivit poliţiei şi 3.000 conform estimărilor organizatorilor. Ca şi în serile precedente, aceştia au blocat circulaţia în intersecţiile rutiere din centrul oraşului. Site-ul Dnevnik informează că după încheierea manifestaţiei unul dintre liderii protestatarilor a fost atacat de un bărbat necunoscut care l-a înjunghiat cu un cuţit în picior. Ivan Petrov (57 de ani) a fost internat la spital cu o rană superficială. Poliţia investighează incidentul, dar nu sunt dovezi că acesta ar fi avut vreo legătură cu acţiunea de protest

Ziarul Standart scrie că statul s-a mobilizat împotriva companiilor din energie. Premierul Boiko Borisov a ordonat ca toate instituţiile competente să verifice activitatea societăţilor de distribuire a energiei electrice, precum şi comisia de stat de reglementare în domeniul energiei şi apei. Parchetul s-a autosesizat. Premierul Borisov a numit miercuri un nou şef al comisiei de stat de reglementare în domeniul energiei şi apei.

Procurorul general Sotir Ţaţarov afirmat joi că parchetul nu numai că va verifica activitatea celor trei societăţi din domeniul distribuţiei energiei, ci şi modul în care acestea au fost privatizate în urmă cu mai bine de 10 ani. Este important să vedem ce angajamente şi-au asumat aceste societăţi în momentul privatizării şi dacă le respectă, a subliniat Ţaţarov, citat de agenţia Focus.

Cotidianul Trud dezvăluie că Iuliana Ivanova numită miercuri în postul de director al comisiei de stat de reglementare în domeniul energiei şi apei deţine un site de comerţ electronic prin care se oferă ţigarete. Comerţul electronic cu ţigări este interzis de lege, comentează ziarul.

Presa sofiotă mai scrie că următorul mare protest împotriva monopolului din energie este programat pentru duminică, în timp ce în următoarele trei zile vor avea loc acţiuni de protest mai mici. Duminica trecută, zeci de mii de locuitori din 15 oraşe din ţară au ieşit pe străzi pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de costurile mari la întreţinere. În capitala Sofia, ministrul economiei şi energiei, Delian Dobrev, a fost agresat cu bulgări de zăpadă, în Plovdiv au fost incendiate două autoturisme ale societăţii de distribuire a energiei electrice, în Varna protestatarii au blocat mai multe intersecţii şi s-a ajuns la ciocniri cu forţele de ordine. După ce a fost lovit în faţă cu mai mulţi bulgări de zăpadă, ministrul Dobrev a convocat o întâlnire de urgenţă cu conducerile societăţilor de distribuire a energiei electrice, companiile cehe CEZ şi EnergoPro şi cea austriacă EVN. După întâlnire, el a repetat că facturile mai mari se datorează temperaturilor scăzute, precum şi faptului că în facturile pentru decembrie a fost inclusă o perioada mai mică, între 1 şi 20 de decembrie, în timp ce în cele pentru ianuarie intră şi perioada sărbătorilor de Crăciun, deci în ele a fost calculat consumul de energie în perioada 20 decembrie - 31 ianuarie.

Ultima creştere a preţului curentului electric în Bulgaria a intrat în vigoare de la 1 iulie 2012 şi a fost de 13%. Acum tarifele plătite de gospodării se situează între 0,07 şi 0,11 euro(Kwh, cu TVA inclus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor