Presiuni asupra R.Moldova în contextul negocierilor pentru reglementarea transnistreană (revista presei)
alte articole
Pe fundalul confruntărilor politice interne din Republica Moldova, a negocierilor privind reglementarea conflictului transnistrean, autonomia găgăuză, poate şi cea 'bălţeană' vor fi folosite ca un mijloc suplimentar de exercitare a presiunilor asupra Chişinăului, scrie Timpul de vineri, referindu-se la intenţia autorităţilor comuniste de la Bălţi de a obţine o mai mare autonomie locală.
Istoricul Octavian Ţâcu este de părere că aceste chestiuni vor avea şi pe viitor efecte destabilizatoare asupra edificării statalităţii moldoveneşti, iar mai recent asupra proceselor de integrare europeană.
Declaraţiile viceministrului rus de externe Grigori Karasin, la Tiraspol, potrivit cărora Rusia vede viitorul Transnistriei în calitate de raion cu statut special şi garanţii internaţionale în componenţa 'statului moldovenesc neutru' sunt adresate în primul rând nemţilor, consideră Nicolae Negru de la Jurnal de Chişinău. Cancelarul Angela Merkel va trebui să înghită 'nada' şi să organizeze 'garanţiile internaţionale' pentru 'raionul Transnistria'. Tot ea va trebui să preseze Chişinăul ca să acorde limbii ruse statutul de limbă de stat. Potrivit comentatorului, întâlnirile secrete dintre Filat şi Şevciuk, organizate de diplomaţia germană, misterioasa călătorie a celor doi pe muntele Athos, sunt alte semnale că se pregăteşte ceva extraordinar. 'Şi planificata vizită a cancelarului Angela Merkel la Chişinău, semănând cu gestul unei naşe care, în sfârşit, a hotărât să-şi cunoască finii, ar putea să aducă noi surprize în abordarea conflictului', scrie Jurnal de Chişinău.
Adevărul publică un interviu cu ambasadorul ucrainean la Chişinău Serhii Pyrozhkov. Acesta declară că în cadrul procesului de integrare europeană, cele două state sunt la acelaşi nivel. Asta în ciuda faptului că în prezent doar Moldova este lăudată.
Ziarul în limba rusă Panorama scrie că vineri Comisia Electorală Centrală trebuie să decidă dacă va prezenta parlamentului semnăturile în favoarea organizării unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Ziarul menţionează că organizatorii, în frunte cu Partidul Social Democrat, au colectat 232.000 de semnături şi propun organizarea referendumului la 18 noiembrie. 'Dacă în urma verificărilor se va adeveri că a fost colectat acest număr de semnături, listele vor fi prezentate parlamentului care va decide data plebiscitului', mai scrie ziarul.