Presiunea politică din Orient topeşte gheaţa între Israel şi Turcia

Pe măsură ce relaţiile diplomatice dintre Israel şi Turcia se dezgheaţă, ministrul energiei din Turcia declară că un proiect de gazoduct între cele două ţări ar putea deveni posibil
Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan (MAHMUD TURKIA/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
16.04.2013

Pe măsură ce relaţiile diplomatice dintre Israel şi Turcia se dezgheaţă, ministrul energiei din Turcia declară că un proiect de gazoduct între cele două ţări ar putea deveni posibil. Ankara doreşte să transforme ţara într-un centru de energie pentru regiune, conform unor rapoarte VOA.

Ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, a declarat că ţara sa este deschisă faţă de construcţia unei conducte pentru a distribui gazele naturale recent descoperite ale Israelului.

Anunţul urmează după ce Israelul şi-a cerut scuze faţă de Turcia pentru uciderea în 2010 a nouă turci aflaţi la bordul navei umanitare Navi Marmara, care încerca să spargă un embargo economic israelian impus Fâşiei Gaza. Guvernul israelian a promis să despăgubească familiile celor ucişi. Vicepremierul turc Bulent Arinc a declarat că ambele părţi doresc o rezolvare rapidă a problemei.

Incidentul Navi Marmara, apărut în 2009, a distrus relaţiile tradiţional bune dintre Turcia şi Israel, cimentate de faptul că ambii parteneri se situează pe o poziţie de adversar al Rusiei - Israelul în mod tradiţional, datorită sprijinului acordat de Kremlin regimurilor anti-israeliene din Orient, Turcia pe de cealaltă parte, datorită politicilor agresive duse de Kremlin in regiunea Mării Negre, în special în industria energetică.

Vicepremierul Arinc susţine că israelienii ar dori să plătească despăgubirile imediat şi ar dori să rezolve problema cât mai curând posibil. El spune că despăgubirile ar pune capăt proceselor în curs din Turcia împotriva israelienilor implicaţi - o cerere-cheie din partea Israelului.

Diplomaţi israelieni şi turci urmează să se întâlnească în Ankara săptămâna viitoare pentru a discuta despre despăgubiri. Un diplomat turc senior, care a vorbit cu condiţia anonimatului, a declarat că speră că problema va fi rezolvată în timpul vizitei.

Ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, a legat încheierea embargoului economic impus de Israel asupra Fâşiei Gaza conduse de Hamas de o normalizare deplină a relaţiilor turco-israeliene.

Analiştii spun că ambele ţări au interese comune importante pe lângă energie. Ambele au graniţe cu Siria şi se opun regimului sirian al lui Bashar al-Assad. De asemenea, ambele ţări sunt aliaţi ai Statelor Unite, iar Washingtonul sprijină cu fermitate eforturile de reapropiere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor