Preşedinţia a discutat cu o echipă de experţi francezi pentru identificarea oportunităţilor de sprijin a R.Moldova

Întrevedere, echipa prezidenţială şi experţi francezi (presedinte.md)
Maria Maevschi
22.03.2021

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, împreună cu mai mulţi consilieri, a avut luni 22 martie, o şedinţă de lucru cu echipa Grupului „Agenţia Franceză pentru Dezvoltare” (AFD) şi a Agenţiei „Expertise France”, care se află într-o misiune de explorare la Chişinău.

Potrivit unui comunicat al instituţiei prezidenţiale, timp de câteva zile, experţii francezi vor examina oportunităţile de sprijin pentru dezvoltarea economică şi socială a Moldovei, precum şi posibilităţile de susţinere a reformelor. Misiunea vine ca urmare a discuţiilor pe care şefa statului le-a purtat în timpul vizitei de lucru la Paris, în luna februarie, şi a sprijinului exprimat de autorităţile franceze pentru programul de reforme şi combatere a corupţiei, propus de Maia Sandu.

„La discuţiile de azi, am punctat câteva domenii de investiţii pe care le consider prioritare pentru ţara noastră: lansarea unui program naţional de împădurire, ce ar reduce efectele schimbărilor climatice asupra agriculturii şi vieţii oamenilor; consolidarea eficienţei energetice a sectorului rezidenţial; crearea infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare în comunităţi; gestionarea deşeurilor; asigurarea securităţii energetice. Totodată, am solicitat sprijin pentru încurajarea iniţiativei private prin susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii cu instrumente financiare noi, mai ieftine, şi acces la consultanţă de afaceri”, a declarat preşedinta RM.

Pe parcursul zilei, experţii AFD şi „Expertise France” au purtat şi discuţii individuale cu consilierii prezidenţiali din domeniul economic, energetică, justiţie şi sănătate pentru precizarea priorităţilor stabilite mai sus. Până la sfârşitul săptămânii curente, Misiunea va continua discuţiile şi cu reprezentanţi ai mai multor ministere, agenţii, instituţii donatoare, companii private din Republica Moldova, investitori francezi şi cu reprezentanţii societăţii civile.

De asemenea, AFD a precizat că va examina propunerile colectate şi va decide asupra unui program de sprijin comprehensiv pentru Republica Moldova care, potrivit experţilor francezi, ar reprezenta „o investiţie pe termen lung în relaţiile bilaterale moldo-franceze”.

Mai mult decât atât, experţii francezi au anunţat că o prezenţă nouă în regiune, AFD, va lucra în coordonare cu alte instituţii financiare internaţionale ce activează în R.Moldova. „Lansarea activităţii AFD în Moldova este esenţială pentru crearea noilor locuri de muncă pentru cetăţenii noştri şi asigurarea unui ritm mai consistent de dezvoltare economică”, a menţionat şefa statului.
Delegaţia franceză este compusă din experţi din cadrul AFD, reprezentanţi ai „Expertise France”, agenţie ce oferă expertiză tehnică pentru proiectele internaţionale de dezvoltare finanţate de AFD, şi experţi Proparco, subdiviziune AFD specializată pe sprijinirea sectorului privat şi investiţii în proiecte de infrastructură şi din domeniul social.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor