Republica Moldova începe vaccinarea cu Pfizer/BioNTech din 23 martie

vaccinul Pfizer/BioNTech (gov.md)
Maria Maevschi
22.03.2021

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) de la Chişinău a anunţat că, începând de marţi, 23 martie, va începe procesul de imunizare cu vaccinul Pfizer/BioNTech. În acest sens, MSMPS a semnat dispoziţia privind distribuirea a 12.282 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech din lotul recepţionat pe 19 martie, prin intermediul platformei COVAX, către Centrele de Sănătate Publice teritoriale, inclusiv în teritoriile din est.

Cu aceste doze vor fi vaccinaţi împotriva COVID-19 lucrătorii medicali, dar şi alte categorii de persoane incluse în prima etapă de vaccinare, au informat autorităţile.

În acest context, luni, 22 martie, are loc un seminar de instruire suplimentar privind vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer/BioNTech, condiţiile de păstrare şi administrare a vaccinului, la care participă specialişti din cadrul instituţiilor de asistenţă medicală primară, spitalicească, centrelor de sănătate publică, reprezentanţi ai Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, precum şi ai echipelor responsabile de organizarea procesului de vaccinare.

Vaccinul Pfizer/BioNTech necesită condiţii speciale de păstrare la o temperatură foarte scăzută (-60°C până la -90°C). După un proces controlat de ajustare a temperaturii acest vaccin poate fi transferat şi depozitat la temperatura normală a frigiderului ( 2°C până la 8°C), păstrându-şi în acelaşi timp eficacitatea pentru o perioadă maximă de 120 ore, iar în cazul în care a fost extrasă cel puţin o doză din flacon, acesta se va utiliza în maxim 6 ore.

Fiecare persoană va fi imunizată cu două doze de vaccin, administrate la un interval de 21 zile. Toate persoanele vaccinate vor fi înregistrate în registrul electronic de vaccinare COVID-19.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor