CCM: Decretul de desemnare a lui Igor Grosu în funcţia de premier al R. Moldova – constituţional

Preşedintele este obligat ca, după consultarea fracţiunilor parlamentare, să desemneze un candidat pentru funcţia de premier, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa.
Judecătorii CCM din R. Moldova numiţi în luna iunie 2019 (constcourt.md)
Tatiana Chiriac
22.03.2021

Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a respins luni, 22 martie, sesizarea deputaţilor socialişti privind numirea de către preşedintele Maia Sandu la funcţia de premier a deputatului PAS Igor Grosu. CCM a recunoscut că decretul şefei statului este constituţional.

După consultările din 16 martie cu fracţiunile şi grupurile politice parlamentare, Maia Sandu l-a desemnat pentru funcţia de prim-ministru al R. Moldova pe Igor Grosu, întrucât în acelaşi timp, candidatul sprijinit de PSRM-Şor, Mariana Durleşteanu, a anunţat pe Facebook că se retrage din cursă, spunând că „nu este păpuşa nimănui”.

Curtea a reţinut că din momentul renunţării Marianei Durleşteanu de a mai fi candidat pentru funcţia de prim-ministru, majoritatea parlamentară absolută formalizată a încetat să existe, a notat preşedintele CCM Dominica Manole, menţionând că preşedintele este obligat ca, după consultarea fracţiunilor parlamentare, să desemneze un candidat pentru funcţia de premier, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa.

Igor Grosu este a doua propunere a Maiei Sandu la postul de premier după ce Natalia Gavriliţa a fost respinsă de majoritatea parlamentară, dar şi de către Curtea Constituţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor