Preşedintele Yoon al Coreei de Sud, pus sub acuzare din cauza legii marţiale
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost pus sub acuzare sâmbătă, în cadrul unui al doilea vot al parlamentului condus de opoziţie, din cauza încercării sale de scurtă durată de săptămâna trecută de a impune legea marţială, o măsură care a şocat naţiunea şi a divizat partidul său, transmite Reuters.
Conform constituţiei, prim-ministrul Han Duck-soo, numit de Yoon, devine preşedinte interimar, în timp ce Yoon rămâne în funcţie, dar cu puterile sale prezidenţiale suspendate.
Han a declarat că va depune toate eforturile pentru a asigura stabilitatea după punerea sub acuzare a lui Yoon. „Îmi voi da toată puterea şi toate eforturile pentru a stabiliza guvernul”, a declarat Han reporterilor.
Yoon este al doilea preşedinte conservator la rând care este pus sub acuzare în Coreea de Sud. Park Geun-hye a fost înlăturată din funcţie în 2017. Yoon a supravieţuit unui prim vot de punere sub acuzare la sfârşitul săptămânii trecute, când partidul său a boicotat în mare parte votul, lipsind parlamentul de cvorum.
Protestatarii care susţin punerea sub acuzare a lui Yoon au sărbătorit în apropierea parlamentului la aflarea veştii şi au fluturat bastoane cu leduri colorate.
În schimb, un miting al susţinătorilor lui Yoon s-a golit rapid în urma veştii.
Moţiunea de destituire a fost adoptată după ce cel puţin 12 membri ai Partidului Puterea Poporului al lui Yoon s-au alăturat partidelor de opoziţie, care controlează 192 de locuri în adunarea naţională de 300 de membri, depăşind pragul de două treimi necesar pentru destituire.
Numărul deputaţilor care au susţinut destituirea a fost de 204, cu 85 împotrivă, trei abţineri şi opt voturi nule.
Curtea Constituţională va decide dacă îl demite sau nu pe Yoon în următoarele şase luni. Dacă va fi revocat din funcţie, vor fi convocate alegeri anticipate.
Yoon a şocat naţiunea la sfârşitul zilei de 3 decembrie, când a acordat armatei puteri de urgenţă extinse pentru a eradica ceea ce el a numit „forţele antistatale” şi pentru a învinge adversarii politici obstructivi.
El a anulat declaraţia abia şase ore mai târziu, după ce parlamentul a sfidat trupele şi poliţia pentru a vota împotriva decretului. Cu toate acestea, declaraţia a aruncat ţara într-o criză constituţională şi a declanşat numeroase apeluri pentru demiterea lui Yoon, pe motiv că a încălcat legea.
Yoon şi-a cerut ulterior scuze naţiunii, dar şi-a apărat decizia şi a rezistat apelurilor de a demisiona.
Partidele de opoziţie au lansat un nou vot de punere sub acuzare, cu demonstraţii ample de susţinere a punerii sub acuzare.
Yoon este, de asemenea, cercetat penal pentru presupusă insurecţie în legătură cu declararea legii marţiale, iar autorităţile i-au interzis să călătorească în străinătate.
Într-un discurs sfidător susţinut joi, Yoon a promis să „lupte până la capăt”, apărând decretul de lege marţială ca fiind necesar pentru a depăşi impasul politic şi pentru a proteja ţara de politicienii interni care, în opinia sa, subminează democraţia.