Preşedintele ucrainean îi cere lui Joe Biden date concrete pentru aderarea la NATO

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (Saul Loeb /AFP/Getty Images)

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat luni, în conversaţia sa telefonică cu preşedintele SUA, Joe Biden, că Ucraina are nevoie de „un plan real, pas cu pas” cu date calendaristice concrete, de aderare la NATO, a declarat şeful biroului prezidenţial ucrainean Andrii Yermak, pe site-ul oficial al Ucrainei.

Momentul declaraţiilor şi al declaraţiilor de intenţie ar trebui să fie un lucru din trecut, i-a transmis Zelenski lui Biden.

„Nu există nicio îndoială că Ucraina este o parte a Europei în ceea ce priveşte fundamentul valorilor sale. Acum, în noua situaţie din Europa, avem nevoie de un plan logistic pentru aderarea Ucrainei la Alianţă în viitorul apropiat. NATO este o modalitate de asigurare a protecţiei maxime pentru ţara noastră”, a menţionat Zelenski.

Potrivit unui al doilea raport oficial, Zelenski l-a informat pe Biden despre situaţia din Donbas, unde separatiştii susţinuţi de Rusia duc un conflict de durată cu trupele guvernamentale.

„Aşa-numita retragere a trupelor ruseşti este falsă”, a adăugat Zelenski. Există, încă, o mare concentrare de trupe ruse şi arme grele în teritoriile Ucrainei ocupate temporar şi în apropierea frontierei ucrainene, a explicat el.

„Aderarea Ucrainei la NATO este, de asemenea, o oportunitate de a realiza condiţiile prealabile pentru stabilirea unei păcii stabile şi durabile în Donbas”, se arată în al doilea raport.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, pe 4 iunie, în cadrul unui eveniment organizat la Brookings Institution, că cel mai bun mod în care Ucraina se poate îndrepta spre aderarea la NATO este implementarea reformelor pentru combaterea corupţiei şi modernizarea instituţiilor sale de apărare şi securitate. „Ajutăm [Ucraina] în acest sens pe măsură ce se îndreaptă spre o integrare euro-atlantică suplimentară”, a precizat el.

NATO oferă sprijin Ucrainei sub formă de instruire şi consolidare a capacităţilor, a adăugat Stoltenberg, şi i-a încurajat pe aliaţii NATO „să facă mai mult în acest proces”.

După agresiunea Rusiei din 2014, interesul Ucrainei de a adera la NATO a continuat să crească, potrivit Kyiv Post.

Cu toate acestea, soluţionarea litigiilor teritoriale şi internaţionale este o condiţie prealabilă pentru aderarea la Alianţă. Prin urmare, conflictele nerezolvate ale Ucrainei din Crimeea şi Donbas ar putea afecta eligibilitatea de membru, potrivit unei analize a Centrului pentru Analiza Politicilor Europene.

Biden va participa la Summitul NATO din 14 iunie la Bruxelles, însă ţările aspirante nu ar fi invitate la Summit. Stoltenberg a menţionat într-o conferinţă de presă că „summitul va fi doar pentru aliaţi, deoarece este un summit relativ scurt - de o zi”.

Ucraina şi Rusia se află în conflict din 2014, când Rusia a invadat peninsula Crimeea şi a început să susţină o rebeliune în Donbas.

Rusia a început să maseze trupe lângă graniţa ucraineană la începutul acestui an, înainte de a anunţa în aprilie că va retrage aceste forţe, după numeroase presiuni internaţionale. Mişcarea provocatoare a alarmat Statele Unite şi alţi aliaţi europeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe