Spion rus, prins în timp ce instala o bombă sub maşina unui expert militar din Ucraina

(Captură Foto)

Ofiţerii din cadrul Serviciul de Securitate Ucrainean (SBU) au reţinut, în cursul zilei de luni, 8 iunie, un agent al FSB (Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse) care încerca să planteze o bombă pe vehiculul directorului unui institut de cercetare militară din Ucraina.

Ofiţerii SBU au relatat că agentul rus a venit special din Rusia în oraşul ucrainean Severodoneţk pentru a comite acest act terorist.

Citiți și Kasparov, "preziceri" despre Putin: Când se va prăbuşi regimul şi dictatorul se prăbuşeşte. Nu o să-l ajute nimeni

Conform anchetei, un cetăţean ucrainean, care în prezent lucrează pentru miliţiile separatiste din Republica separatistă Luhansk (LPR), a fost recrutat în 2020 de către Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse (FSB) pentru a desfăşura activităţi de spionaj şi sabotaje în Ucraina.

Colaboratorul FSB ar fi încercat, prin intermediari, să obţină informaţii secretizate de la un institut militar de cercetare din Harkov. Acesta era interesat să obţină informaţii despre cele mai recente programe de cercetare - tehnică militară şi drone. Conform autorităţilor ucrainene, unul dintre complicii săi a fost reţinut în februarie 2021.

Citiți și De ziua lui Navalnîi, Putin semnează legea care blochează candidatura susţinătorilor dizidentului în alegerile din septembrie

Având intenţii criminale, colaboratorul FSB a ajuns din Rusia în oraşul ucrainean Severodoneţk, unde anchetatorii ucraineni spun că a planificat în mod minuţios să comită un act terorist prin plantarea unui dispozitiv exploziv, proiectat de către oamenii săi de legătură din FSB, pe maşina şefului institutului militar de cercetare din Harkov, relatează Deschide.md.