Preşedintele turc Erdogan pe cale să devină “sultan”

Erdogan este tot mai aproape de acumularea unor puteri şi mai mari, precum cea de a conduce forţele armate şi agenţiile de informaţii ale ţării, care acum sunt subordonate Consiliului Militar Suprem.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.01.2017

Parlamentul turc a adoptat în cadrul primei lecturi un proiect de lege privind o reformă constituţională ce ar extinde foarte mult puterile prezidenţiale în Turcia.

Conform agenţiei turce de ştiri Anadolu, discutarea celor 18 articole ale proiectului de lege a continuat fără întrerupere din 9 ianuarie, declanşând o agitaţie destul de mare în rândul parlamentarilor turci.

Prin aceste amendamente, vor fi extinse puterile preşedintelui turc. Astfel, Erdogan ar putea prezida cabinetul sau numi individual un şef al guvernului. Conform noilor amendamente, preşedintele ţării va putea să emită decrete şi să supună referendumului problemele legate de modificarea Constituţiei. În plus, preşedintele ar putea să nu îşi suspende apartenenţa la propriul partid.

Dacă documentul va fi adoptat, atunci forţele armate şi agenţiile de informaţii ale Turciei vor cădea sub tutela directă a preşedintelui, care în prezent sunt subordonate Consiliului Militar Suprem.

De asemenea, amendamentele ar putea repune în vigoare pedeapsa cu moartea în Turcia. În plus, limita inferioară de vârstă a parlamentarilor va fi redusă de la 25 la 18 ani, iar numărul parlamentarilor se va extinde de la 550 la 600. Cei care au legături cu serviciul militar nu vor putea vota.

Indată ce amendamentele vor fi adoptate, Parlamentul turc le va supune unui referendum, în cazul în care peste 330 de parlamentari vor vota în favoarea unei astfel de iniţiative. Referendumul privind noua Constituţie ar putea avea loc în vara acestui an.

Tentativa de lovitură de stat în Turcia din vara anului trecut a avut mult mai multe consecinţe decât s-ar fi aşteptat cineva: epurările în masă în sectoarele militar şi judiciar se află în plin avânt în Turcia, pedeapsa cu moartea va fi reintrodusă probabil, iar Constituţia urmează să fie modificată.

Totuşi, mulţi oameni nu aprobă politica partidului de guvernământ şi a preşedintelui Erdogan. În prezent, are loc o a doua fază a evenimentelor, o a doua lovitură de stat – doar că acum este împotriva societăţii turce şi nu a regimului tot mai tiranic al lui Erdogan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor