Preşedintele Siriei, Bashar Al Assad în pragul prăpastiei
Zece luni de revoluţie, mii de morţi, presiune internaţională şi precedentele din Tunisia, Egipt, Yemen şi, mai ales Libia, l-au împins pe Bashar Al Assad în pragul prăpastiei. Preşedintele Siriei urmăreşte evenimentele baricadat din palatul său din Damasc. Surd la revendicările străzii, în jurul lui a rămas doar un cerc restrâns: scutul familial, ţesut de tatăl său timp de 29 de ani de guvernare şi care, cu trecerea timpului s-a consolidat, devenind un adevărat organ executiv al ţării, mai presus de toate instituţiile ţării. Nu mai contează funcţiile sau posturile publice, singurul lucru care contează acum sunt legăturile familiale şi nepotismul de la putere, notează luni ziarul ABC.
Siria este fieful clanului Al Assad, format din familia Makhlouf (familia Anisiei, mama lui Bashar) şi Chaliche (familia politică a uneia dintre mătuşi), un secret ştiut de toată lumea şi pe care acum strada acum îl denunţă cu voce tare, fără teamă, alături de comunitatea internaţională, care prin sancţiunile sale vizează direct membrii acestui clan ce controlează serviciile secrete şi economia ţării. Teroarea instituită de acest 'Big Brother', care controlează absolut totul, s-a consolidat graţie activităţii celor patru direcţii ale securităţii şi multiplelor sale ramificaţii. Serviciile interne Militare, ale Forţelor Aeriene, Securitatea Statului şi Securitatea Politică care au ţesut o pânză de păianjen extinsă, unde oricine poate fi membru al aşa numitei 'mujabarat', aflată sub protecţia Consiliului Naţional de Securitate, care îi raportează direct lui Bashar.
Securitatea personală a preşedintelui este în mâinile fratelui său Maher, şeful Gărzii Prezidenţiale, un corp militar de elită, şi ale şefului Gărzii Republicane, cumnatul său Asef Shawkat, oficial numărul doi al Ministerului Apărării şi al serviciilor interne ale Armatei şi, oficios, 'responsabil al vieţii preşedintelui' din însărcinarea expresă a fostului preşedinte Hafez înainte de moartea lui. Preşedintele mai are alături de el alte două mari nume: Zoulhima Chaliche şi Riyad Chaliche.
Pe lângă revendicările de libertate şi democraţie, protestele din Siria mai o marcată componentă socio-economică. Primele cartiere care s-au revoltat la Damasc au fost cele din estul capitalei, zonă care aduce mână de lucru ieftină unei economii monopolizate de clanul familial al preşedintelui. Rami Makhlouf, vărul lui Bashar, supranumit 'regele Siriei', ar controla peste jumătate din activitatea economică a ţării, potrivit Financial Times. Aproximativ 60 la sută, graţie tentaculelor extinse în telecomunicaţii, hidrocarburi, turism, afaceri de import... O parte din aceste beneficii ar fi fost destinate, în ultimele luni, finanţării represiunii şi propagandei în favoarea regimulu, spun opozanţii, care îl consideră pe Rami marele simbol al corupţiei, pe care o invocă mereu preşedintele, dar faţă de care nu a luat nicio măsură.
În afara verigii familiale, 'Bashar i-a menţinut pe foştii generali ai tatălui, responsabili ai masacrului de la Hama, din 1982, care răspund la problemele actuale în singurul mod pe care îl ştiu, prin forţă', denunţă clericul Mouaz Al Khatib Al Hasani, responsabil până în 1995 cu predica de vineri din moschea Omeya. Acelaşi denunţ este exprimat şi de liderii politici din opoziţia politică, autorizată de regim precum Kadri Jamil, care cer 'judecarea tuturor celor care au mâinile pătate cu sânge'. În pofida dezertărilor continue din forţele armate şi înrolarea lor în disidenta Armată Siriană de Eliberare (ESL), este vorba doar de cadre medii şi inferioare. Deocamdată conducerea militară se menţine unită în jurul preşedintelui. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu liderii de diferite confesiuni religioase ale ţării.
Capul sectei sunite condamnă în fiecare vineri protestele împotriva regimului, alături de cei cinci patriarhi creştini care îl consideră pe Bashar un preşedinte 'fără egal în lumea arabă'. 'Dar un lucru este ceea ce spun capii acestor biserici şi alt lucru este ceea ce spun credincioşii lor', este de părere şeicul Mouaz Al Khatib Al Hasani. 'Uzura politică a regimului este uriaşă, iar clanul Assad este foarte afectat', sunt de părere şi diplomaţii consultaţi la Damasc. Clanul Assad, alături de sistemul nepotist, a guvernat ţara timp de 33 de ani, ajutat din exterior şi de un scut extern - axa Iran, China şi Rusia - al doilea pilon de sprijin al unui regim, ale cărui zile sunt acum numărate.