Preşedintele şi directorul gigantului chinez HNA Group sunt arestaţi

HNA Group
HNA Group (Greg Baker | AFP | Getty Images)

La trei ani după ce preşedintele eşuatului conglomerat chinez HNA Group, Wang Jian, a murit în mod suspect în timpul unei călătorii de afaceri în Franţa, pe 3 iulie, în ceea ce poliţia locală a spus atunci că pare a fi o cădere accidentală de pe un zid în timp ce poza pentru o fotografie, astăzi, HNA Group - unul dintre cele mai mari eşecuri ale lumii corporative păstorite de regimul comunist chinez - a raportat în contul său oficial WeChat că actualul preşedinte al companiei, Chen Feng, a fost „luat” de către poliţie din cauza unor presupuse infracţiuni.

Directorul general al HNA, Tan Xiangdong, a fost, de asemenea, luat de poliţie pentru presupuse infracţiuni, a adăugat acesta.

Citiți și China naţionalizează cel mai mare asigurator chinez

După cum observă Bloomberg, cândva acţionar proeminent al unor firme precum Hilton Worldwide Holdings Inc. şi Deutsche Bank AG, HNA este exemplul viu al unei perioade efemere în care conglomeratele chineze s-au extins agresiv făcând achiziţii globale, alimentate de datorii.

Evaluată la peste 75 de miliarde de dolari, activitatea de bază a grupului în domeniul aviaţiei a suferit în timpul pandemiei de virus Wuhan, determinând guvernul din Hainan să preia conducerea în februarie anul trecut.

Un comitet cheie condus de Partidul Comunist l-a scos pe Chen, fondatorul grupului, de pe lista membrilor la începutul acestui an, dând mesajul că grupul ar avea probleme. Comitetul de partid a fost preluat de Gu Gang, liderul unui grup de lucru numit de guvern, care supraveghează riscul de lichiditate al companiei.

Citiți și Preşedintele HNA Group cade de pe un parapet şi moare în Franţa

Chen Feng a devenit preşedinte al HNA la scurt timp după moartea bizară a preşedintelui anterior al companiei, Wang Jian. Şi în timp ce aşteptăm să aflăm mai multe despre soarta - sau crimele - primilor doi oficiali ai companiei, par demne de cunoscut câteva detalii bizare ale morţii misterioase, în iulie 2018 a fostului preşedinte al HNA, Wang Jian.

Acesta a murit după ce a căzut în gol 15 metri de pe un zid, în satul Bonnieux, lângă Avignon, o zonă pitorească populară printre turişti, a declarat pentru Reuters locotenent-colonelul Hubert Meriaux de la jandarmeria Vaucluse.

Înaintea morţii sale Wang, declarase angajaţilor la începutul anului că dificultăţile companiei erau rezultatul unei „conspiraţii majore” împotriva Partidului Comunist aflat la guvernare şi a preşedintelui Xi Jinping de către „forţele reacţionare” străine şi interne, potrivit unui e-mail distribuit intern.

„Stătea pe marginea unei râpe cerând familiei să-i facă o fotografie şi a căzut”, a spus el.

Citiți și Cel mai mare conglomerat al Chinei în pragul falimentului

Moartea sa a complicat eforturile companiei de a restructura şi plăti împrumuturile.

Moartea lui Wang nu ar fi putut veni într-un moment mai rău, a declarat Brock Silvers, fondator şi director general al Kaiyuan Capital, o firmă de consultanţă în investiţii din Shanghai.

Înaintea morţii sale, Wang declarase angajaţilor la începutul anului că dificultăţile companiei erau rezultatul unei „conspiraţii majore” împotriva Partidului Comunist aflat la guvernare şi a preşedintelui Xi Jinping, pusă la cale de „forţele reacţionare” străine şi interne, potrivit unui e-mail distribuit intern.

Wang a fost considerat arhitectul unei achiziţii de 50 de miliarde de dolari prin care HNA Group acumulase active majore - o participaţie la Deutsche Bank AG şi la proprietăţi în diverse ţări, inclusiv SUA. Sub presiunea Beijingului, HNA a vândut de atunci multe dintre aceste active pentru a reduce datoria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie