Presedintele sarb indeamna Serbia si Croatia la reconciliere

Amintirea crimelor din cel de-al Doilea Razboi Mondial nu ar trebui sa provoace un conflict intre cele doua tari, ci ar trebui sa le indemne sa traiasca in pace si toleranta si sa condamne crimele de razboi.
Preşedintele sârb Boris Tadici. (ELVIS BARUKCIC / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.06.2011

Presedintele sarb Boris Tadic a cerut reconcilierea la site-ul unui lagar de concentrare in Croatia, unde zeci de mii de sarbi, evrei si rromi au fost ucisi in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Presedintele Tadic, insotit de mama sa, a participat duminica la o ceremonie, marcand comemorarea a 70 de ani a lagarului Jadovno, infiintat in 1941 de regimul pro-nazist croat. Bunicul lui Tadic a fost printre victimele - in mare majoritate de etnie sarba - ucise in lagarul de executie din regiunea Velebit.

Tadic a declarat ca victimele nevinovate -, care au fost ucise din cauza identitatii, numelor, convingerilor sau credintei lor - "merita amintirea noastra." Dar, a spus el, amintirea nu ar trebui sa provoace un conflict intre Serbia si Croatia, ci ar trebui sa permita celor doua tari sa traiasca in pace si toleranta si sa condamne crimele de razboi.

Croatia a fost reprezentata in cadrul ceremoniei de catre Vesna Pusic, seful comisiei pentru integrarea in Uniunea Europeana a Parlamentului croat.

La una din cele 30 de gropi comune in Jadovno au fost oficiate servicii religioase pentru cei morti.

Istoricii afirma ca intre 30.000 si 40.000 de sarbi, evrei, rromi si croati anti-fascisti au fost executati in Jadovno intre mai si august 1941. Trupele italiene au inchis lagarulul la sfarsitul lunii august 1941.

Sarbii si croatii s-au luptat intre ei din nou in timpul razboaielor balcanice de la inceputul anilor 1990.

Cele doua natiuni balcanice incearca acum aderarea la UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor