Preşedintele României critică dur Parlamentul şi declanşează procedura unui nou referendum

Vorbind despre revizuirea Parlamentului României într-o conferinţă de presă susţinută marţi, 11 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, preşedintele României, a notat că avem un parlament "care poate fi caracterizat, de multe ori, ineficient şi desprins chiar de realităţile legislative, dacă ne gândim că, marţea sau miercurea, nu mai ştiu care este ziua, se adună în plen şi votează 50 de legi, fără să ştie despre ce este vorba mulţi dintre parlamentari".
Traian Băsescu, Preşedintele României (Epoch Times România)
Gina Zaragiu
12.06.2013

Vorbind despre revizuirea Parlamentului României într-o conferinţă de presă susţinută marţi, 11 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, preşedintele României, a notat că avem un parlament "care poate fi caracterizat, de multe ori, ineficient şi desprins chiar de realităţile legislative, dacă ne gândim că, marţea sau miercurea, nu mai ştiu care este ziua, se adună în plen şi votează 50 de legi, fără să ştie despre ce este vorba mulţi dintre parlamentari".

Traian Băsescu a subliniat că majoritatea legilor trec prin Camera (care nu este Cameră decizională), fără ca măcar să fie dezbătute, pur si simplu, în virtutea prevederilor constituţionale. "După 30 de zile, legea trece la Camera următoare. Deci România funcţionează ca şi cum ar avea un parlament unicameral".

Datorită referendumului din noiembrie 2009 la care poporul român a fost de acord cu un parlament unicameral şi şi cu un parlament cu maxim 300 de parlamentari, în 2010, s-a transmis Parlamentului proiectul de revizuire a Constituţiei care punea în aplicare rezultatul referendumului.

Din păcate, a notat Băsescu, "acum circa o lună, fără a fi luat în discuţie, deşi primise aviz pozitiv de la Comisia juridică, plenul Parlamentului a respins propunerea de revizuire a Constituţiei. Mai mult decât atât, s-a trecut la elaborarea unei noi Constituţii, în care în niciun caz nu se ţine cont de rezultatul referendumului din 2009".

Traian Băsescu a criticat dur atitudinea majorităţii parlamentare USLsubliniind că "această atitudine a Parlamentului României, a majorităţii USL, este o atitudine care nu este compatibilă cu statul de drept şi o atitudine care creează un precedent extrem de periculos, un precedent în care se refuză punerea în aplicare a voinţei liber exprimate de popor (...) Din punctul meu de vedere, această atitudine a majorităţii USL, care respinge punerea în aplicare a referendumului din 2009, nu are nimic comun cu democraţia şi nici cu respectarea voinţei poporului în numele căruia Parlamentul susţine că îşi exercită mandatul".

Revizuirea Constituţiei nu s-a încheiat şi mai există şansa ca plenul Parlamentului "să vină la respect faţă de poporul român". De asemenea, există posibilitatea ca însăşi Curtea Constituţională să respingă o lege de revizuire a Constituţiei care nu ţine cont de referendum.

Din punctul meu de vedere, această atitudine a majorităţii USL, care respinge punerea în aplicare a referendumului din 2009, nu are nimic comun cu democraţia şi nici cu respectarea voinţei poporului în numele căruia Parlamentul susţine că îşi exercită mandatul

Preşedintele a notat că a declanşat procedura unui nou referendum şi va emite decretul în funcţie de ce se întâmplă în Parlament şi la Curtea Constituţională. Emiterea decretului va fi făcută în aşa fel încât să dea posibilitatea românilor să se pronunţe din nou dacă doresc Parlament unicameral şi dacă doresc un Parlament cu 300 de parlamentari. "Încă o dată, repet, este obligaţia mea să nu spun: „Asta este, dragi români”. Este obligaţia mea să utilizez toate mijloace constituţionale pentru a da şanse ca democraţia să învingă voinţa majorităţii parlamentare şi să se aşeze deasupra intereselor politicienilor, să fie în interesul celor 22 de milioane de români şi nu în interesul celor 588 de parlamentari".

Hotărât să îi determine pe parlamentari să respecte votul cetăţenilor, preşedintele a precizat că va emite decretul şi în funcţie de ce se întâmplă cu Legea referendumului. "Dacă Legea referendumului va fi modificată şi vom avea un cvorum de 30%, le voi emite în aşa fel încât acest referendum să beneficieze şi el de avantajul de a fi validat cu o prezenţă de 30%. În acest context voi gestiona emiterea decretului"

"A fost un referendum validat de Curtea Constituţională, un referendum la care au participat peste 50% dintre români şi este obligaţia politicului să respecte un astfel de referendum" a notat în încheiere preşedintele României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor