Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pleacă în Federaţia Rusă
alte articole
Nicolae Timofti, Preşedintele Republicii Moldova, pleacă în Federaţia Rusă, pentru a participa la reuniunea informală a Consiliului de State membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI), care are loc pe 15 mai, la Moscova.
Timofti a acceptat invitaţia în timpul vizitei viceprim-ministrului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, care a întreprins o vizită de lucru la Chişinău pe 16 aprilie.
Agenda lucrărilor se va centra pe reuniunea jubiliară a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, care se va desfăşura la ora locală 13.30, şi reuniunea informală a Consiliului Şefilor de State CSI, care va avea loc la ora 19.30.
Reuniunea va fi prezidată de preşedintele rus Vladimir Putin, deoarece potrivit presei ruse summit-ul este unul important, întrucât are loc după recenta învestire a noului preşedinte al Federaţiei Ruse.
"Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a acceptat invitaţia de a participa la Summit, deşi această decizie a fost considerată una controversată de elitele politice din ţară. Chişinăul s-a arătat în mod evident deranjat de dorinţa lui Vladimir Putin să ofere un statut special Republicii Moldoveneşti Nistrene", a declarat Inokentii Adiasov, membru al Consiliului analitic de experţi pe lângă Comitetul pentru problemele CSI al Dumei de Stat, pentru Ria Novosti.
Totodată, Inokentii Adiasov a precizat că Summit-ul informal mai poate fi important pentru că se "intenţionează să asiste toţi preşedinţii ţărilor Comunităţii. Va sosi la Moscova chiar şi Preşedintele Turkmeniei Gurbangulî Berdîmuhamedov, care de obicei are o atitudine rezervată faţă de manifestările din cadrul CSI. În calitate de gazdă a summitului informal Vladimir Putin urmează să iniţieze un dialog, posibil dificil, pe-alocuri chiar neplăcut, dar sincer despre viitorul Comunităţii Statelor Independente".
Mai mult, în opinia expertului, Putin va încerca să-l convingă pe omologul său moldovean să revină la principiile de bază ale aşa-numitului "Plan al lui Dmitrii Kozak", care a fost elaborat încă în anul 2003 şi presupunea reglementarea conflictului dintre Chişinău şi Tiraspol din contul formării confederaţiei cu rolul activ al Rusiei, scrie arena.md.
"Deocamdată Timofti încearcă să îmbunătăţească cu precauţie relaţiile cu Tiraspolul: a fost deblocată comunicaţia feroviară pe teritoriul Transnistriei, s-au făcut progrese şi în sfera comunicaţională. Dar problemele-cheie rămân deschise. De fapt, ca şi în confruntarea karabahă", a mai adăugat expertul.
Ultima oară, summit-ul şefilor CSI a avut loc în septembrie, 2011. Republica Moldova a fost reprezentată de fostul preşedinte interimar Marian Lupu.
Precizăm că Comunitatea Statelor Independente este o organizaţie regională, care include fostele republici sovietice, cu excepţia celor baltice. Din CSI fac parte 11 ţări printre care Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Moldova, Rusia şi Ucraina. Georgia s-a retras din organizaţie în anul 2009.