Preşedintele Parlamentului consideră că "Schimbarea lentă a mentalităţii" este una dintre principalele probleme ale statului
Preşedintele Parlamentului, Igor Corman consideră că "schimbarea lentă a mentalităţii este una dintre principalele probleme ale statului". El a declarat despre acest lucru în cadrul unei lecţii publice ţinute, luni, la Universitatea de Stat din Moldova împreună cu Coordonatorul Rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Nicola Harrington-Buhay. Evenimentul a fost prilejuit de Ziua Internaţională a Democraţiei, marcată anual pe 15 septembrie. Igor Corman le-a vorbit studenţilor şi profesorilor universitari despre reformele democratice iniţiate în ţară şi perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova. În opinia Preşedintelui Parlamentului, "cele două procese sunt similare, având acelaşi scop - asigurarea bunăstării cetăţenilor".
Speakerul i-a îndemnat pe tineri să se implice activ în procesele democratice prin care trece ţara noastră, să propună viziuni şi idei noi, să fie competitivi şi creativi. "Cred că principala problemă cu care ne confruntăm este schimbarea lentă a mentalităţii. La 22 de ani de independenţă vedem că instituţiile se maturizează greu, schimbările se produc lent. Este important să continuăm construcţia democratică a ţării noastre, în spiritul culturii toleranţei, a diversităţii de opinii, a respectului pentru ceilalţi", a subliniat Igor Corman. Preşedintele Parlamentului i-a încurajat pe tineri să utilizeze toate mecanismele şi instrumentele la care au acces pentru a schimba în bine realităţile. Totodată, Igor Corman şi-a exprimat convingerea că reforma iniţiată în domeniul educaţiei va aduce schimbările aşteptate şi i-a îndemnat pe tineri să se implice activ în procesele decizionale menite să le ofere noi posibilităţi. Preşedintele Parlamentului le-a mai vorbit tinerilor despre experienţa de a face studii peste hotare, despre perspectivele Summit-ului de la Vilnius pentru viitorul european al Republicii Moldova, despre agenda de reforme implementate pentru modernizarea ţării. "Spre deosebire de noi, voi, tinerii, v-aţi "născut" deja într-o ţară democratică, fie încă şi la început de cale. Trebuie să credem în viitorul Republicii Moldova, dar cel mai important să nu aşteptăm schimbări de la sine în viaţa noastră, dar să le producem", a remarcat Corman.
Igor Corman şi-a exprimat speranţa că până la finele anului curent, şedinţele în plen ale Parlamentului vor avea loc în clădirea renovată a instituţiei şi le-a adresat tinerilor invitaţia de a vizita Legislativul după finalizarea lucrărilor de reconstrucţie. La rândul său, Nicola Harrington-Buhay, Coordonatorul Rezident al ONU, Reprezentantul Permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, a subliniat faptul că Ziua Internaţională a Democraţiei a fost creată pentru a oferi oportunitatea de a reflecta asupra realizărilor şi lucrurilor care mai rămân de făcut. "Democraţia nu se limitează doar la un eveniment electoral, ea promovează o cultură a democraţiei. Desigur că instituţiile publice - Parlamentul, sistemul judiciar, executivul şi autorităţile locale - au un rol central în promovarea unui mediu favorabil pentru participare, unul în care transparenţa şi corectitudinea acţiunilor acestora formează o relaţie de încredere cu poporul său - aşa-numitul contract social", a menţionat Nicola Harrington-Buhay.