Preşedintele Nicolae Timofti a reacţionat calm la decizia Curţii Constituţionale

Preşedintele Nicolae Timofti a reacţionat calm la decizia Curţii Constituţionale potrivit căreia decretele sale cu privire la demisia a doi miniştri au fost declarat drept neconstituţionale.
Preşedintele moldovean Nicolae Timofti. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.05.2013

Preşedintele Nicolae Timofti a reacţionat calm la decizia Curţii Constituţionale potrivit căreia decretele sale cu privire la demisia a doi miniştri au fost declarat drept neconstituţionale.

Potrivit Agenţiei "INFOTAG, el a declarat despre acest lucru duminică. "Întotdeauna am respectat legislaţia în vigoare. Şi de această dată, mă voi supune deciziei Curţii Constituţionale.

Într-un stat democratic, recunoaşterea neconstituţionalităţii unei legi este ceva firesc", a spus Timofti. În acelaşi timp, el a declarat că atunci când a semnat decretele s-a bazat pe prevederile Constituţiei şi legislaţiei în vigoare.

El a subliniat că se va pronunţa mai larg pe marginea deciziei CC după ce va examina argumentele Înaltei Curţi. În ajun, înainte de a fi pronunţată decizia CC pe marginea acestor chestiuni, preşedintele Nicolae Timofti s-a plâns pe marginea deciziilor CC, Comisarului european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Stefan Fule.

În cadrul unui briefing comun, organizat după întrevederea celor doi, Timofti a îndemnat Uniunea Europeană "să contribuie la revenirea instituţiilor guvernamentale din ţară în câmpul constituţional". "În ultima perioadă, Curtea Constituţională din Republica Moldova are un comportament ca al unui jucător politic şi care are o influenţă directă asupra procesului politic în favoarea unor anumite forţe.

Reieşind din acest fapt, mă adresez domului Fule cu rugămintea ca organizaţiile europene, prin intermediul Comisiei de la Veneţia sau în alt mod, să monitorizeze legislaţia Moldovei şi deciziile pronunţate de CC pentru a elimina asemenea practică", a remarcat Timofti. El a subliniat că pledează împotriva conflictelor dintre Parlament şi Guvern, însă, pentru a asigura acest lucru "toate instituţiile statului, inclusiv CC trebuie să acţioneze strict în baza Constituţiei RM".

"Avem nevoie de o reformă constituţională radicală pentru a delimita clar competenţele şi atribuţiile organelor puterii în stat. În realizarea acestei reforme contăm foarte mult pe susţinerea Uniunii Europene", a declarat şeful statului.

La rândul său, Partidul Liberal Democrat şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu decizia CC prin care au fost declarate drept neconstituţionale decretele şefului statului şi modificările operate la legislaţie prin care au fost acordate atribuţii suplimentare prim-ministrului şi Guvernului interimar.

"PLDM constată cu profundă îngrijorare că CC a Republicii Moldova a adoptat o nouă decizie cu caracter politic. Prin decizia sa, curtea îndepărtează şi mai mult premizele de racordare a actului de guvernare la interesele cetăţenilor şi de depăşire a actualei crize politice. Astfel, Curtea Constituţională încearcă să se substituie actul de guvernare, devenind un instrument de partizanat al unor grupuri de interese distincte care afectează baza statului de drept", se menţionează într-un comunicat emis de PLDM.

Autorii documentului consideră că "nici normele Constituţiei, nici spiritul ei nu dau temei de a presupune că normele constituţionale ar putea admite conştient crearea unor situaţii când una din cele mai importante structuri ale statului, reprezentantă a puterii executive, cum este Guvernul, să rămână completamente paralizată, nefuncţională şi în imposibilitate de a-şi realiza atribuţiile sale constituţionale". PLDM a mai subliniat că "în perioada imediat următoare, Partidul Liberal Democrat din Moldova va veni cu soluţii de restabilire a funcţionalităţii instituţiilor statului".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor