Vlad Filat: Curtea Constituţională este în faţa unei alegeri complicate

Tatiana Chiriac
15.05.2013

Fostul prim-ministru Vlad Filat consideră că, acum, Curtea Constituţională (CC) s-a pomenit în faţa unei alegeri complicate când trebuie să se pronunţe pe marginea amendamentelor legislative.

Filat a declarat despre acest lucru, marţi 14 mai, în cadrul unei conferinţe de presă. Comentând sesizarea liberalilor şi a deputatului neafiliat Mihai Godea la CC, Filat a remarcat că "părţile s-au înţeles cine şi ce lege va contesta la Curtea Constituţională".

"Ei se supără când li se spune că sunt în buzunarul cuiva (a lui Vlad Plahotniuc). Însă, este evident că aceşti deputaţi sau aceste partide sunt sateliţii cuiva, îndeplinesc ordine ale unor formaţiuni sau persoane", a spus Filat.

Potrivit lui, nu rămâne de făcut altceva decât de aşteptat "care va fi reacţia CC".

"Judecătorii CC urmează ori să-şi confirme afilierea lor politică faţă de anumite forţe politice, ori se întorc în câmpul constituţional şi acţionează conform legii. Vom urmări cu atenţie acţiunile CC. De altfel ca şi partenerii noştri europeni care au avut destule întrebări faţă de CC după decizia din 22 aprilie, care a creat un precedent periculos", a subliniat Filat citat de către infotag.

Solicitat de jurnalişti, Filat a menţionat că "PLDM va examina cu atenţie observaţiile preşedintelui pe marginea proiectului de lege cu privire la activitatea CC care a fost remis Parlamentului spre reexaminare".

"Este necesar a se examina cu atenţie adresarea şefului statului pentru a lua o decizie corectă", a spus Filat.

În acelaşi timp, el a remarcat că legea care anulează interdicţia de a participa la vot în baza paşapoartelor sovietice trebuie promulgată pentru că "este inadmisibil de a priva cetăţenii de dreptul la vot".

Amintim că pe 9 mai a.c., preşedintele ţării, Nicolae Timofti a promulgat patru legi din cele adoptate de Parlament pe 3 mai. Timofti a remis Parlamentului spre reexaminare doar proiectul care prevede retragerea imunităţii judecătorilor Curţii Constituţionale.

Chiar dacă acele zile erau libere în Republica Moldova, legile promulgate au fost publicate în Monitorul Oficial a doua zi, respectiv, au intrat în vigoare. Aşa deci, Centrul Naţional Anticorupţie a trecut din subordinea Parlamentului în cea a Guvernului, sistemul electoral mixt a fost anulat, iar pragul electoral în alegeri a fost majorat. În plus, au fost extinse competenţele Guvernului în exerciţiu dar şi a prim-ministrului demisionar. Potrivit amendamentelor respective, prim-ministrul în exerciţiu poate opera remanieri de cadre şi poate propune demiterea şi numirea miniştrilor în exerciţiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor